Almanya, Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail'e İlişkin Raporunu Değerlendirdi
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) hazırladığı rapor hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Raporda, İsrail'in Gazze'deki eylemleri ve yetkililerin açıklamaları üzerinden ortaya konan soykırım niyeti ve suçlarının ciddiye alındığı vurgulandı.
Gazze'deki Durum ve Uluslararası Af Örgütü Raporu
Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Gazze'deki son durum değerlendirildi. Fischer, rapor üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Burada yer alan iddiaları çok ciddiye alıyoruz ve bunları analiz etme sürecindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, İsrail hükümetine sivillerin korunmasına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi ve askeri operasyonlarını bu doğrultuda uyarlaması yönünde çağrıda bulundu. “Gazze'deki dramatik insani durumdan derin endişe duyuyoruz.” diyen Fischer, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım akışını artırma taahhüdünü yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.
Uluslararası Hukuka Uygun Savunma Vurgusu
Fischer, İsrail’in Hamas’a karşı kendisini savunma amacı taşıdığını belirterek, bunun uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Bunu da İsrail’e net bir şekilde söylüyoruz.” şeklinde konuştu.
Fischer, soykırım konusunun sıklıkla ele alındığını, ancak açık bir yok etme niyeti görmediğini yalnızca raporun vardığı sonuçlara katılmadığını belirtti.
Alman Hükümeti'nin Açıklamaları
Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Christiane Hoffmann da, İsrail’e uluslararası hukuka uyulması gerektiğini hatırlatarak, “Soykırım Sözleşmesi, ulusal, etnik, ırksal veya dini grupları yok etme niyetiyle işlenen eylemleri yasaklıyor. Alman hükümetinin görüşüne göre, burada bu yok.” dedi.
Hoffmann, çatışmalarda sivil halkın korunmasının önemli bir konu olmaya devam ettiğini, bu konuyu İsrail ile görüştüklerini aktardı.
Uluslararası Af Örgütü'nün Raporu
Uluslararası Af Örgütü'nün, “Kendinizi alt insan gibi hissediyorsunuz: İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımı” başlıklı raporuna göre, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan Gazze saldırıları esnasında uluslararası hukuk tarafından yasaklanan eylemlerin üst düzey yetkililer tarafından talep edildiği tespit edildi. Rapor, 212 kişiyle yapılan görüşmeler ve uydu fotoğrafları gibi görsel kanıtlarla desteklenmiştir.
Af Örgütü, İsrailli hükümet ve askeri yetkililerin açıklamalarını değerlendirirken, bu konuda yapılan raporları İsrail’e sunmuş, ancak yanıt alamadığını bildirmiştir.