ASEAN Dışişleri Bakanları, Myanmar ve Güney Çin Denizi Sorunlarını Görüştü

ASEAN dışişleri bakanları, Myanmar'daki çatışmalar ve Güney Çin Denizi anlaşmazlıklarını ele aldı.

Yayın Tarihi: 19.01.2025 12:38
Güncelleme Tarihi: 19.01.2025 12:38

ASEAN Dışişleri Bakanları, Myanmar ve Güney Çin Denizi Sorunlarını Görüştü

ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı Langkawi'da Yapıldı

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Myanmar'daki çatışmalar ve Güney Çin Denizi anlaşmazlıklarını görüşmek üzere Langkawi adasında bir araya geldi. Bu önemli toplantı, Malezya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Myanmar'daki Durum ve Toplantı Sonuçları

Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan, yaptığı basın açıklamasında, Myanmar'ı temsil eden Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin düşük düzeyde olduğunu belirtti. Ayrıca, toplantıda Myanmar'daki siyasi sürecin kapsayıcılığının önemine vurgu yapıldığını ancak temel önceliklerinin ülkedeki şiddeti sona erdirmek olduğunu ifade etti.

Toplantıda, Myanmar'ı ASEAN'dan "dışlamak" gibi bir niyetlerinin bulunmadığını da dile getiren Hasan, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik sorunlarının da masaya yatırıldığını aktardı.

Myanmar'daki Askeri Darbe ve Sonrası

Myanmar ordusu, 2021 yılında gerçekleştirilen askeri bir darbe ile yönetime el koymuş, bu olayla birlikte Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok siyasi lider gözaltına alınmıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi tarafından yapılan açıklamada, askeri darbenin ardından en az 5 bin 350 sivilin yaşamını yitirdiği, 3,3 milyon insanın ise yerinden olduğu bildirildi.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlıkları

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bölgedeki egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin 1947'de yayımladığı haritayla bu denizin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Ancak, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bölgedeki hak sahipliğini savunuyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda inşa ettiği üsler ve askeri varlıklar, ABD dahil birçok ülkenin karşı tepkisini çekiyor. Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında verdiği kararda, Çin'in bu denizdeki tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirlemişti.