DOLAR
34,35 -0,38%
EURO
37 0,28%
ALTIN
2.967,85 0,22%
BITCOIN
2.610.213,6 0,63%

Aşırı Hava Olayları Şehirlerin İklim Direncini Tehdit Ediyor

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar iklim direncinin artırılması için yeşil alanların yanı sıra sosyoekonomik yapının da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 08.11.2024 11:04
Güncelleme Tarihi: 08.11.2024 11:04

Aşırı Hava Olayları Şehirlerin İklim Direncini Tehdit Ediyor

Aşırı Hava Olayları Şehirlerin Altyapısını Tehdit Ediyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay, aşırı hava olaylarının şehirlerin iklim direncini olumsuz etkilediğini vurguladı. Bu tür olayların yalnızca yeşil alanların artırılmasıyla aşılabileceğine inanmadığını belirten Tunçay, sosyoekonomik yapıların güçlendirilmesinin de şart olduğunu ifade etti.

Dünya Şehircilik Günü

Arjantin merkezli Buenos Aires Üniversitesi Profesörü Carlos Maria della Paolera tarafından 1949'da başlatılan ve her yıl 8 Kasım'da kutlanan Dünya Şehircilik Günü, şehirleşme sorunlarına dikkat çekmektedir.

2024 Küresel Şehirler Endeksi

İngiltere merkezli ekonomik danışmanlık firması Oxford Economics tarafından hazırlanan 2024 Küresel Şehirler Endeksi, dünyadaki 1000 şehri ekonomi, insan sermayesi, yaşam kalitesi, çevre ve yönetim gibi kategoriler altında değerlendirmiştir. Çevre kategorisinde ise hava kalitesi ve iklim değişikliği riskleri gibi faktörler göz önünde bulundurulmuştur.

Şehirlerin İklimle Dirençli Hale Gelmesi

Tunçay, iklim değişikliği etkilerinin ani hava olaylarıyla kendini gösterdiğini, bu durumların şehirlerin altyapısını tehdit ettiğini ve can kayıplarına neden olabileceğini belirtti. "Sıcaklık artışı, kentsel ısı adası etkisiyle de birleşince, şehirlerin merkezi alanları, kırsal bölgelere göre 5-6 derece daha sıcak hale geliyor," dedi.

Su kaynaklarının azalmasının, insanların yaşamını tehdit eden bir unsur olduğunu ifade eden Tunçay, yaz aylarında su ihtiyacının arttığını ancak rezervlerin düştüğünü söyledi. "Bu sebeplerle, başka ekosistemlerden su temin etmek zorunda kalıyoruz," dedi.

Yeşil Alanların Önemi

Yeşil alanların eksikliği, iklim değişikliği ile baş etmekte zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Tunçay, "Şehir planlamasında yeterince yeşil sistemlere yer vermiyoruz," diyerek, mevcut parkların ve ağaçların geliştirilmesine yönelik acil önlemler alınmasını önerdi.

Doğal Dengeyi Sağlamak

Suyun yönetiminde geçirimli yüzeylerin kullanımının önemli olduğunu belirten Tunçay, "Sel felaketlerini önlemek için dere yataklarının korunmasına özen göstermeliyiz," ifade etti. Bu sayede, yeşil alanların artırılması ve karbon tutma kapasitesinin geliştirilmesi mümkün olacak.

İklime Dirençli Şehirler için Tüm Bileşenler Önemli

Tunçay, şehirlerin iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesi için yalnızca doğa dengesine değil, sosyal ve ekonomik faktörlere de odaklanmaları gerektiğini vurguladı: "Kırılgan grupların güçlendirilmesi şehirlerin direncini artırır."