DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,8 0,2%
ALTIN
2.904,15 0,71%
BITCOIN
2.051.483,47 1,41%

Assange, AKPM Tarafından Siyasi Tutuklu Olarak Nitelendirildi

AKPM, Julian Assange'ı 'siyasi tutuklu' olarak tanımlayan önergeyi kabul etti ve özgür basının önemine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 16:28
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 16:28

Assange, AKPM Tarafından Siyasi Tutuklu Olarak Nitelendirildi

AKPM'den Assange'a Destek

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), ünlü anti-hükümet gazeteci ve WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ı 'siyasi tutuklu' olarak değerlendiren önergeyi onayladı. Bu karar, Strazburg merkezli mecliste yapılan oylama ile 88 'evet' oyuna karşılık 13 'hayır' oyuyla kabul edildi.

Önergenin Detayları ve Gerçekler

Oylama sonrası milletvekilleri, o sırada salonda bulunan Assange'ı performansı için alkışladı. Önergede, özgür basının, demokratik devletlerin işleyişi için gerekliliğine vurgu yapılırken, AKPM bu bağlamda Assange'ın serbest bırakılmasını desteklediğini belirtti.

Önerge, İngiliz otoriteleri'nin Assange'ın ifade özgürlüğünü yeterince koruyamamış olmasından duyulan rahatsızlığı ifade ederken; ABD'nin casusluk yasasında acil reform yapması gerektiğinin altını çizdi.

Milletvekillerinin Görüşleri

İrlandalı Milletvekili Paul Gavan, oylama sırasında yaptığı açıklamada, “Bu hafta AKPM'deki en kötü ve en iyi anlarımızı yaşadık,” dedi. Gavan, en iyi anın Assange'ın insan hakları önündeki konuşması olduğunu belirterek, özgürlük mücadelesine destek verdi.

Avusturyalı Milletvekili Petra Bayr, Assange'ın cesareti için teşekkür ederek, onun AKPM'ye sadece 3 ayda katılmasının önemine dikkat çekti. Diğer yandan, Monakolu Milletvekili Christophe Brico ise bilginin demokrasinin temel kaynağı olduğuna vurgu yaptı.

Assange'ın Hukuki Süreci

Julian Assange, 28 Ekim 2010'da yayımladığı belge setiyle, ABD'nin Irak ve Afganistan savaşlarındaki insan hakları ihlallerini belgelemektedir. Ekvador konsolosluğuna sığınarak uzun bir süre burada kalan Assange, 11 Nisan 2019'da tutuklandı ve Belmarsh Cezaevi’ne konuldu.

ABD, İngiltere’den Assange’ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi ise ABD’den belirli güvenceler istemiştir. Assange, yapılan anlaşma sonrasında Avustralya'ya dönme imkanı bularak, uzun süredir tutuklu bulunduğu İngiltere’den ayrılmıştır.