DOLAR
34,24 -0,34%
EURO
37,59 0,84%
ALTIN
2.911,52 0,07%
BITCOIN
2.129.678,18 -2,41%

Atık Suda Yaşayan Bakteri Plastikleri Parçalayarak Çözüme Katkı Sağlıyor

Atık sulardaki bakteriler, plastik kirliliğiyle mücadelede umut verici bir çözüm sunuyor.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 12:38

Atık Suda Yaşayan Bakteri Plastikleri Parçalayarak Çözüme Katkı Sağlıyor

Bakterilerin Plastikleri Parçalama Yeteneği

Araştırmacılar, atık sularda bulunan bir bakteri türünün plastik atıkları sindirerek parçaladığını keşfetti.

Araştırmanın Detayları

Northwestern Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada, Comamonadacae ailesine ait bir bakteri üzerinde durulmuştur. Bu bakterinin, polietilen tereftalat (PET) tipi plastikler üzerinde büyüyerek, öncelikle bu atıkları nano boyutuna indirdiği tespit edilmiştir.

Nano Plastikleri Daha da Ufaltabilen Enzimler

Bakteriler, plastikleri parçalamalarının ardından salgıladıkları özel enzimler ile nano plastikleri daha da küçültmektedir.

Karbon Kaynağı Olarak Kullanım

Bakterinin sindirim döngüsünde, parçalanan plastiklerin karbon atomlarına kadar indirgenebildiği gözlemlenmiştir. Bu süreç sonucunda, bu bakterilerin parçalanan plastikleri besin kaynağı olarak kullandığı ortaya çıkmıştır.

Araştırma Başyazarı'nın Açıklamaları

Araştırmanın başyazarı Ludmilla Aristilde, bu buluşun, bir atık su bakterisinin makro plastikleri bozma, parçalama ve onları karbon kaynağı olarak kullanma yeteneğini sistematik bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, plastikleri parçalayan bir enzimin de keşfedildiğini belirtmiştir.

Çevre Üzerindeki Etkisi

Aristilde, PET tipi plastiğin, dünya genelindeki atık sularda bulunan mikro plastiklerin yaklaşık %50'sini oluşturduğunu ve toplam plastik kullanımının %12'sini temsil ettiğini belirtmektedir. Bu bakteri ve enzimin keşfi, plastik atıkların temizlenmesi ve çevre kirliliği ile başa çıkmada önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Yayın ve İnovasyon

Bu çarpıcı araştırma, Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanmıştır.