DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.150.200,48 -1,74%

Avrupa Birliği'nden Lübnan'a Saldırılara Karşı Sert Tepki

AB, İsrail'in Lübnan'a yönelik askeri saldırılarına karşı derhal ateşkes çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 21:16
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 21:16

Avrupa Birliği'nden Lübnan'a Saldırılara Karşı Sert Tepki

AB, İsrail'in Lübnan'a Kara Saldırılarına Karşı Duyarlılık Gösteriyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Lübnan'a yönelik askeri operasyonlarının durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Borrell, Lübnan'daki çatışmaların artması üzerine AB dışişleri bakanlarıyla yaptığı olağanüstü çevrimiçi toplantıda, 'Daha fazla askeri müdahale durumu dramatik şekilde kötüleştirecektir ve bunu önlemeliyiz.' dedi.

Ateşkes Çağrısı

Borrell, AB'nin hemen ateşkes sağlanması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyulması gerektiğini vurgulayarak, 'Yapılması gereken, uluslararası insancıl hukuka saygı göstermektir.' şeklinde konuştu.

Son saldırılarda, Lübnan makamlarına göre 1217 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, bunlardan 104'ünün çocuk ve 194'ünün kadın olduğu kaydedildi. İsrail ordusu, Hizbullah ile olan çatışmalara 8 Ekim 2023'ten bu yana devam ediyor.

İnsani Kriz Derinleşiyor

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, İsrail'in 27 Eylül'de gerçekleştirdiği hava saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından, örgüt İsrail'e karşı roket ve füze saldırılarına başladı. Ülkede artan bombardımanlar nedeniyle on binlerce kişi yerinden olmuş durumda.

Borrell, 'Artık silahlar susmalı, diplomasinin sesi ön plana çıkmalı. AB, bu kriz ortamında tüm diplomatik çabalarını seferber edecektir.' dedi. Savaşın ortasında kalan Lübnan için uluslararası toplumun destek vermesi gerektiğinin altını çizen Borrell, bu durumun bir 'hakikat anı' olduğunu vurguladı.