DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.144.970,95 0,35%

Avustralya ve Japonya, Filipinler'e Destek Vermek İçin Bir Araya Geldi

Avustralya ve Japonya, Güney Çin Denizi'ndeki Çin'in tehlikeli eylemlerine karşı Filipinler'e destek vereceklerini duyurdu.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 10:34
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 10:34

Avustralya ve Japonya, Filipinler'e Destek Vermek İçin Bir Araya Geldi

Filipinler'e Destek Açıklaması

Avustralya ve Japonya, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e yönelik "riskli eylemlerine" karşı güçlü bir destek vermek üzere harekete geçti. Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ile Dışişleri Bakanı Penny Wong, Melbourne'de Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko ve Savunma Bakanı Kihara Minoru ile bir araya geldi.

Gerginlik ve Endişeler

Toplantıda, katılımcılar, Çin'in Filipinler'e yönelik artan "tehlikeli ve baskıcı eylemleri" konusundaki endişelerini dile getirdi. Ortak açıklama ile, "Güney Çin Denizi'nde özellikle Çin'in bahsi geçen tehlikeli faaliyetlerini yoğunlaştırması konusunda ciddi kaygılarımız bulunuyor" şeklinde ifade ettiler.

Uluslararası İşbirliği

Bakanlar, Çin'in Filipinler'e karşı sergilediği "riskli eylemleri normalleştirme çabalarına" karşı, Japonya ve Avustralya'nın Filipinler Sahil Güvenliği'ne destek vereceği konusunda mutabık kaldılar. Bu bağlamda, gerginliği artırabilecek her türlü zorlayıcı eyleme karşı durulması gerektiğinin altını çizdiler.

Sabina Sığı'ndaki Çatışmalar

Filipinler, 19 Ağustos tarihinde Çin Sahil Güvenliği gemileri ile Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında yaşanan çarpışmalara ilişkin bilgiler aktardı. Ayrıca, 25 Ağustos tarihinde yapılan başka bir anlaşmazlıkta taraflar birbirlerini suçladı. Çin, 30 Ağustos tarihinde ise Filipinler'e, Sabina Sığı'ndaki sahil güvenlik gemisini geri çekmesi için uyarıda bulundu.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik tartışmalarına yol açmakta. Çin, 1947'den bu yana deniz alanının %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu sularda hak iddiasında bulunmaktadır. Ayrıca, 2016 yılında Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu ile Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerinin hukuken geçersiz olduğuna hükmetmiştir.