DOLAR
34,06 -0,26%
EURO
38,06 -0,01%
ALTIN
2.834,48 -0,27%
BITCOIN
2.142.703,1 0,27%

BAE ve Kuveyt Arasında Savunma Sanayi İşbirliği

BAE ve Kuveyt, savunma sanayi de dahil olmak üzere 8 alanda mutabakat imzaladı, ilişkilerini güçlendirme adımlarını belirlediler.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 15:56
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 15:56

BAE ve Kuveyt Arasında Savunma Sanayi İşbirliği

BAE ve Kuveyt Arasında Önemli Mutabakat Zaptı İmzalandı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kuveyt, savunma sanayi başta olmak üzere toplam 8 alanda işbirliği ve mutabakat zaptı imzaladı. BAE'nin resmi haber ajansı WAM'a göre, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali el-Yahya liderliğinde gerçekleştirilen ortak yüksek işbirliği konseyinin beşinci toplantısı Abu Dabi’de düzenlendi.

İlişkilerin Güçlendirilmesi Üzerine Görüşmeler

Toplantıdan önce, iki bakan, Kuveyt ve BAE arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çeşitli yolları değerlendirdi. Al Nahyan, Kuveyt’in her alanda BAE'nin stratejik ortağı olduğunu vurguladı ve Basra Körfezi'ndeki tartışmalı Durra Gaz Sahası üzerine açıklamalarda bulundu.

Durra Gaz Sahası Tartışmaları

Al Nahyan, uluslararası hukuk çerçevesinde, söz konusu gaz sahasının yalnızca Kuveyt ve Suudi Arabistan'a ait olduğunu belirtti. Kuveyt ve Suudi Arabistan, Mart 2022'de bu gaz sahasını geliştirmek için anlaşma imzaladı. Ancak İran, bu anlaşmanın 'yasa dışı' olduğunu iddia ederek bölgede sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

Kuveyt, 3 Temmuz 2023 tarihinde İran'ı, deniz sınırlarının belirlenmesi için müzakereye davet etti, ancak Tahran yönetimi bu teklife yanıt vermedi. Dönemin Kuveyt Petrol Bakanı Saad el-Barak, 27 Temmuz 2023'te yaptığı açıklamada, "Kuveyt, İran ile sınırın çizilmesini beklemeden Durra Gaz Sahası'nda arama ve üretim faaliyetlerine başlayacak," ifadesini kullandı.

İmzalanan Alanlar

Toplantının ardından, Al Nahyan ve el-Yahya, altyapı, spor, iletişim ve satın alma gibi diğer alanlarda da 8 mutabakat zaptı ve yürütme programını imzalamak üzere bir araya geldi.