Bakan Murat Kurum COP16'da İklim Değişikliği ve Çölleşmeyle Mücadele Stratejilerini Açıkladı

Bakan Kurum, COP16'da Türkiye'nin iklim değişikliği ve çölleşmeyle mücadele eylem planlarını revize ettiklerini duyurdu.

Yayın Tarihi: 02.12.2024 16:21
Güncelleme Tarihi: 02.12.2024 16:21

Bakan Murat Kurum COP16'da İklim Değişikliği ve Çölleşmeyle Mücadele Stratejilerini Açıkladı

Bakan Murat Kurum COP16'da İklim Değişikliği ve Çölleşmeyle Mücadele Stratejilerini Açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen COP16'daki Bakanlar Diyaloğu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 2024-2030 yıllarını hedef alan Ulusal Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı ile İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yapılan revizyonlar hakkında bilgi verdi.

Çölleşme ve Kuraklık Sorunları

Kurum, çölleşme ve kuraklığın gezegeni her geçen gün daha derinlemesine etkilediğini vurgulayarak, bu durumun tüm canlıların yaşamını tehdit ettiğini belirtti. Bu bağlamda küresel işbirliklerinin önemini vurgulayan Bakan, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası'nın kuraklık yönetimi konusundaki desteğinin önemine değindi.

Ayrıca, Cenevre'de düzenlenen 'Kuraklığa Dayanıklılık+10' toplantısının sonuçlarını önemsediklerini ifade eden Kurum, bu sonuçların Riyad'daki müzakerelere ışık tutacağına inandığını söyledi.

Kuraklık ile Mücadele Stratejileri

Türkiye'nin iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirten Kurum, bu durumu yönetmek için meteorolojik verileri anlık izleyerek kamuoyuyla paylaştıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

Bakan, tüm havzalarda sektörel kırılganlıkları dikkate alarak kuraklık yönetim planları hazırlandığını ve bu süreçte bilim insanları ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin alındığını aktardı.

Gelecek İçin İşbirliği ve Katılımcı Yaklaşım

Kurum, kuraklıkla mücadelede planlama ve koordinasyonun kritik önemi olduğunu vurguladı. 2024-2030 yıllarını kapsayan stratejilerin revize edildiğini ve yerel düzeyde eylem planlarının da oluşturulacağını belirtti.

Türkiye'nin, ulusal çabaların yanı sıra uluslararası işbirliğine de büyük önem verdiğini ve bu tür toplantılara aktif katılım gösterdiğini dile getiren Kurum, Afrika ve Orta Asya'daki arazi restorasyonu çalışmalarıyla da bu konudaki duyarlılıklarını ortaya koyduklarını ifade etti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.