Bakan Şimşek Londra'da Yatırımcılara Türkiye Ekonomisini Anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Londra'da 250'den fazla yatırımcıya Türkiye ekonomisinin dezenflasyon hedeflerini sundu.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 10:00
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 10:00

Bakan Şimşek Londra'da Yatırımcılara Türkiye Ekonomisini Anlattı

Londra'da Türkiye Konferansı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da düzenlenen Türkiye Konferansı'nda 250'den fazla yatırımcıya Türkiye ekonomisini anlattı. Konferans, 2018 yılından bu yana gerçekleştirilen en kapsamlı etkinliklerden biri oldu ve ilk defa bu kadar geniş bir katılım sağlandı.

Dezenflasyon Hedefleri

Bakan Şimşek, dezenflasyonun sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle destekleneceğini ifade etti. Ayrıca, bu alandaki reformlara hız kazandırılacağını vurguladı.

Yaptığı sunumda enflasyondaki düşüşün bu yıl da devam edeceği öngörüsünde bulunan Şimşek, "Bu yıl bütçe açığını milli gelire oran olarak yüzde 3 civarına indireceğiz." dedi. Kamu harcamalarındaki azalma ile bu hedefin başarılacağını belirtti.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik

Harcama kontrolleri ile önemli tasarruf sağlandığını söyleyen Şimşek, "Son 10 yılda faiz dışı harcamalarda yukarı yönlü sapma yüzde 9,1 seviyesindeydi." Bu sapmayı 2024 yılında %3 olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Fiyatların Yönetimi

Bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefleri ile uyumlu bir şekilde belirlediklerine dikkat çeken Şimşek, akaryakıt ve diğer ürünlerdeki güncellemeleri duyurdu. "Akaryakıtta ÖTV artış oranını son 6 aylık Yİ-ÜFE'nin altında bir seviyede sınırlıyoruz," diye ekledi.

Gıda Arzı için Destekler

Dezenflasyon sürecinde gıda arzını artırmak amacıyla sulama projeleri, arazi toplulaştırması ve gıda lojistiğine yönelik desteklerin süreceğini belirten Şimşek, "Enerji dönüşümünü hem yerli hem de yenilenebilir kaynakları önceliklendirerek gerçekleştireceğiz." dedi.

Cari Açık ve Dış Finansman

Cari açıktaki düşüşün, altın ithalatının normalleşmesi ve enerji ithalatındaki azalma ile bağlantılı olduğunu belirten Şimşek, "Brüt dış finansman gereksinimindeki azalmanın önümüzdeki üç yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Jeopolitik Gerilimler ve Ekonomi

Türkiye'nin jeopolitik gerilimlere karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini söyleyen Şimşek, "Dünyada korumacılığın arttığı dönemde, 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladık." dedi. Türkiye'nin inşaat ve müteahhitlik sektöründeki potansiyeli ile barış sonrası iyileşme süreçlerinde önemli bir rol üstlenebileceğini vurguladı.