Bangladeş'ten Yabancı Misyonlara Açıklama Çağrısı
Bangladeş Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud, ülkedeki yabancı diplomatlardan, "kamuda kontenjan kararı" protestolarına dair açıklama yapmamalarını istedi.
Hatalı Bilgiler Üzerine Açıklama
Bakan Mahmud, basın toplantısında birçok yabancı misyonun durum hakkında yanlış bilgi edindiğini belirtti ve protestolar sırasında kamu mallarına verilen zarara dikkat çekti.
Mahmud, konu hakkında yabancı diplomatları bilgilendirdiğini ve protestolarla ilgili kaygı ifadelerinde bulunmamaları çağrısında bulundu.
Protestolar ve Gözaltına Alınmalar
Öte yandan, Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alamgir, protestolar sırasında 2.000'den fazla parti üyesinin haksız yere gözaltına alındığını öne sürdü.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ise şiddet olaylarından muhalefet partilerini sorumlu tutarak, protestolara yönelik tepkisini dile getirdi.
Protestoların Arka Planı
Bangladeş'teki "kamuda kontenjan kararı" protestoları, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına yönelik kontenjan ayrılması kararı sonrasında başlamıştı.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da bu kontenjanı, %30'dan %5'e düşürerek, %2'sinin etnik azınlık ve engellilere, %93'ünün ise liyakat esasına göre tahsis edilmesine karar verdi.
Protestoların Son Durumu
Bangladeş Adalet Bakanı Anisul Huq, gerginliğin azalmasıyla birlikte protestolar nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kademeli olarak kaldırılacağını müjdeledi. Bazı işyerleri ve resmi kurumlar ise hizmet vermeye başladı.
Protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısının 197'ye yükseldiği bildiriliyor.