Bangladeş: Hindistan Eski Başbakan Hasina’yı İade Etmezse Anlaşmayı İhlal Edecek
Bangladeş, ülkeden ayrılıp Hindistan’a giden eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in iade edilmemesini, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının açık bir ihlali olarak değerlendiriyor.
Dhaka Tribune’nin haberine göre, geçici hükümetin Hukuk, Adalet ve Parlamento İşleri Danışmanı Asif Nazrul, basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Nazrul, "İade için mektup yazdık. Eğer Hindistan Şeyh Hasina’yı iade etmezse, bu Bangladeş ve Hindistan arasındaki suçluların iadesine yönelik anlaşmanın açık bir ihlali olacaktır" dedi.
Bangladeş hükümetinin Hasina’nın iadesi için gerekli adımları atacağını vurgulayan Nazrul, "Eğer gerekli görülürse, uluslararası yardım da aranacaktır" şeklinde konuştu. Ayrıca, geçtiğimiz yaz aylarda kitlesel öğrenci protestolarında "toplu katliam" uyguladığı iddia edilen kişilerin yargılamasını hızlandırmak için ikinci bir mahkemenin kurulabileceğini belirtti.
Protestoların Arka Planı
Geçen yıl Bangladeş’teki protestolar, 1971 bağımsızlık savaşında görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektörü kontenjanı ayrılması kararının ardından başlamıştı. Yüksek Mahkemenin bu yıl temmuz ayı sonunda kontenjan oranlarını düşürmesiyle protestolar sona ermişti.
Ancak gösterilerin ardından yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı yasaklandıktan sonra, protestocular bir kez daha göstereye çıkarak yaşamlarını yitirenler için "adalet" talep etti.
Bangladeş’teki gösteriler sırasında yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddet olayları giderek artarken, Başbakan Hasina askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kaldı ve göstericiler o esnada Hasina’nın resmi konutunu bastı.
Hukuki Süreç ve Gelişmeler
Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024’te geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı. Ayrıca, 15 Ağustos 2024 itibarıyla, eski Başbakan Hasina’nın da aralarında bulunduğu 10 üst düzey yetkili hakkında, gösteriler sırasında "soykırım ve insanlığa karşı suç" işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
Eski Başbakan Hasina hakkında geçen yıl ekim ayında kitlesel öğrenci protestolarındaki eylemleri sebebiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Dakka’daki Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), 6 Ocak’ta, Hasina’nın görev süresi boyunca meydana gelen "zorla kaybetme" vakalarındaki rolü nedeniyle ikinci bir tutuklama kararı aldı.