DOLAR
34,02 0,09%
EURO
38,01 -0,19%
ALTIN
2.826,73 -0,9%
BITCOIN
2.149.001,28 -4,8%

Bangladeş Müslümanları Şeyh Hasina'ya Tepki Gösterdi

Muhammed Yunus, Şeyh Hasina'nın Hindistan'daki açıklamalarına tepki gösterdi ve sessiz kalması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 15:45
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 15:45

Bangladeş Müslümanları Şeyh Hasina'ya Tepki Gösterdi

Hindistan'da Hasina'ya Seslenildi

Bangladeş'in geçici hükümetinin başdanışmanı Muhammed Yunus, Hindistan'da açıklamada bulunan eski Başbakan Şeyh Hasina için "sessiz kal" çağrısı yaptı. Yunus, Hasina'nın Hindistan'daki sözlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediği görüşünde.

Hindistan'da Yargılanmalı

Yunus, Press Trust of India ajansına verdiği mülakatta, "Eğer Hindistan, Bangladeş (yönetimi) onu geri isteyene kadar (Şeyh Hasina'yı) elinde tutmak istiyorsa, bunun şartı onun sessiz kalmasıdır" şeklinde konuştu. Hasina'nın siyasi yorumlarını ‘düşmanca bir hareket’ olarak değerlendiren Yunus, onun yargılanmak üzere ülkeye döndürülmesi gerektiğini vurguladı.

Protestoların Arka Planı

Bangladeş'teki son protestolar, 1971 Bağımsızlık Savaşı sırasında görev alan kişilerin çocuklara kamusal sektörde kontenjan ayrılması kararından kaynaklandı. Öğrenci önderliğindeki bu gösteriler, hükümetin yüksek mahkeme kararının ardından durdurulmuştu. Ancak, şiddet olayları nedeniyle öne çıkan talepler arasında adalet çağrıları öne çıkıyor.

Hasina'nın Açıklamaları

Öte yandan, Dhaka Tribune gazetesine göre, Hasina'nın oğlu Sajeeb Wazed Joy, annesinin açıklamalarını sosyal medya üzerinden paylaşmış. Hasina, son protestolarda hayatını kaybedenlerin sorumlularının cezalandırılması gerektiğini belirtmiştir. "St. Martin Adası'na egemenliğimi teslim etseydim belki iktidarda kalabilirdim" diyen Hasina, olayların ardında A.B.D.'nin parmağı olabileceğini de ima etti.

Şiddet içeren gösteriler sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, birçok kişi gözaltına alınmıştı. Başbakan Hasina, bu dönem zarfında resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmişti. Bu olayların ardından Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümetin lideri olarak yemin ederek görevine başladı.