DOLAR
34,14 -0,05%
EURO
37,99 -0,05%
ALTIN
2.896,07 -0,42%
BITCOIN
2.155.806,31 0,38%

Bangladeş'te Geçici Hükümetin Başdanışmanı Yunus, BM ile Arakanlı Müslümanların Durumunu Görüştü

Muhammed Yunus, BM yetkilisiyle Arakanlı Müslümanların geri dönüşünü ve insani ihtiyaçlarını ele aldı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 23:07
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 23:07

Bangladeş'te Geçici Hükümetin Başdanışmanı Yunus, BM ile Arakanlı Müslümanların Durumunu Görüştü

Bangladeş'te Geçici Hükümetin Gündemi: Arakanlı Müslümanlar

Bangladeş’teki geçici hükümete başdanışman olarak liderlik eden Muhammed Yunus, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin merkezinde, Arakanlı Müslümanların durumu yer aldı.

Görüşmenin Detayları

Bangladeş’in resmi haber ajansı BSS'ye göre, Yunus ve Grandi bu konuşmada, geçici hükümetteki görevinden dolayı Yunus'u tebrik etti. İkili, Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanların Bangladeş'teki yaşam koşullarına dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Yunus, Arakanlı Müslümanların anavatanlarına "onurlu ve gönüllü" bir şekilde geri dönebilmesi için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden destek talep etti. Ayrıca, kamplarda büyüyen çocuklar için daha iyi bir gelecek sağlamak adına gerekli yardımın sağlanmasını istedi.

BM Genel Kurulu ve Gelecek Planları

Grandi, Yunus’tan bu yıl New York'ta düzenlenecek BM Genel Kurulu kapsamında Arakanlı Müslümanlarla ilgili bir toplantıya katılmasını rica etti. Ayrıca, Grandi’nin ekim ayında Bangladeş'i ziyaret etmeyi planladığı belirtildi.

Grandi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada da, "Bugün Bangladeş'in Başdanışmanı Profesör Muhammed Yunus ile Arakanlı Müslümanlar için çözüm ihtiyaçlarını ve genç mültecilerin geleceği ile ilgili nasıl yardımcı olunabileceğini konuşmaktan mutluluk duydum. Daha kapsamlı bir görüşme için BM Genel Kurulu'nda ve Dakka'da tekrar bir araya geleceğiz. Yunus’a BMMYK'nın tam desteği konusunda güvence verdim" ifadelerine yer verdi.

Arakan'da Süregelen Kriz

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012 yılındaki çatışmaların ardından, özellikle 25 Ağustos 2017’de düzenlenen saldırılardan sonra, Arakanlı Müslümanlara yönelik çok sayıda insan hakları ihlali yaşandı. Üzerinde durulan temizlik ve şiddet eylemleri, BM tarafından "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak nitelendirilmektedir. O tarihten bu yana, Arakan’daki baskılardan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçmiştir.