DOLAR
34,21 -0,03%
EURO
37,84 0,22%
ALTIN
2.925,42 0,04%
BITCOIN
2.095.962,25 -0,7%

Barnard Yıldızı'nda İlk Kez Gezegen Keşfi

Bilim insanları, Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde ilk kez bir gezegen keşfetti. Barnard b, yüksek sıcaklıkta Dünya benzeri bir gezegen değil.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 15:05
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 15:05

Barnard Yıldızı'nda İlk Kez Gezegen Keşfi

Güneş Sistemi'ne Yakın Yeni Bir Keşif

Avrupa Güney Rasathanesi (ESO) tarafından yapılan son araştırmalar, Dünya’ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı çevresinde ilk kez bir gezegen tespit edildiğini ortaya koydu.

Keşif Süreci

ESO'nun resmi web sitesinde yayınlanan bilgilere göre, Very Large Telescope (VLT) kullanarak gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, bir yılı yaklaşık 3,15 Dünya günü ile eşdeğer olan "Barnard b" isimli gezegen gözlemlendi.

Barnard b: İnceleme ve Bulgular

Şili'deki gözlemevinde, 5 yıllık kapsamlı bir çalışma sonucunda keşfedilen bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının 125 Santigrat derece civarında olduğu kaydedildi. "Barnard b"nin varlığı, astronomik inceleme araçlarının (HARPS, Carmenes ve ESPRESSO gibi) desteklediği bulgularla doğrulandı.

Geçmiş Araştırmalarla Karşılaştırma

Ekibin çalışmaları, 2018'de yapılmış olan ve Barnard Yıldızı'na ait olduğu varsayılan gezegen keşfi verilerini çürütürken, yıldızın etrafında 3 yeni öte gezegen izine de rastlandığı belirtildi.

Uzman Görüşleri

Araştırma ekibinden Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin şu ana kadar keşfedilen en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu ifade etti. Ancak Gonzalez, gezegenin yıldıza yaklaşlığı nedeni ile Dünya’daki yaşam koşulları için elverişli olmadığını vurguladı. Gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunabilmesi için sıcaklığının aşırı yüksek olduğuna dikkat çekti.

Sonuçlar ve Yayınlar

Bu bulgular Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı ve alanında önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.