DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.122.539 -0,43%

Biden'dan İsrail'e Ateşkes Çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e Lübnan'a yönelik sınırlı kara operasyonunu durdurması için acil ateşkes çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 19:20
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 19:20

Biden'dan İsrail'e Ateşkes Çağrısı

Biden'dan İsrail'e Acil Ateşkes Talebi

ABD’nin Başkanı Joe Biden, İsrail hükümetine Lübnan'a yönelik olası "sınırlı kara operasyonunu" durdurması için çağrıda bulundu. Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği bir basın toplantısında, "Şimdi hemen ateşkes olmalı," ifadelerini kullandı.

Konu Hakkında Bilgiler

Biden, Lübnan'daki son duruma dair bir soruya yanıt verirken, İsrail'in Lübnan'a yönelik planları hakkında bilgi sahibi olduğunu ve bu operasyonların durdurulmasından yana olduğunu belirtti. "Tahmininden daha fazla farkındayım ve onların (operasyonlarını) durdurmalarından tatminkar olurum," dedi.

İsrail'in Saldırıları ve Sonuçları

İsrail ordusu, Hizbullah ile 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden çatışmalar kapsamında 23 Eylül’den itibaren Lübnan'nın güneyindeki kentler ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Lübnan makamları, bu saldırılar sonucunda 1217 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların 104'ünün çocuk ve 194'ünün kadın olduğunu bildirdi.

Hizbullah’ın Tepkisi

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdi, ancak bu durum Hizbullah’ın İsrail'e yönelik roket ve füze saldırılarını durdurmadı. Bu saldırılar genellikle İsrail ordusunun üslerini hedef almakta ve büyük bir maddi hasar meydana getirmemektedir.

İç Göç ve İnsani Kriz

İsrail bombardımanları sonucunda Lübnan içinde yüz binlerce kişi yerinden ediliyor. Ülkenin güney bölgesinden başkent Beyrut’a ve kuzey kesimlere büyük bir göç yaşanırken, Suriye'ye de on binlerce kişinin kaçtığı bildirilmektedir.