DOLAR
34,16 0,23%
EURO
37,74 0,31%
ALTIN
2.913,49 0,39%
BITCOIN
2.056.453,64 1,21%

BM'den İsrail'in Guterres'i 'istenmeyen kişi' İlan Etmesine Tepki

BM, İsrail'in Genel Sekreter Guterres'i 'istenmeyen kişi' ilan etmesini siyasi bir karar olarak nitelendirdi.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 20:28
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 20:28

BM'den İsrail'in Guterres'i 'istenmeyen kişi' İlan Etmesine Tepki

BM'den İsrail'e Tepki

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Genel Sekreter António Guterres'i 'istenmeyen kişi' ilan etmenin siyasi bir karar olduğunu ve bu durumun BM personeline yönelik saldırıların devamı olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Dujarric'in Açıklamaları

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında bu konuyla ilgili gelen soruları yanıtladı. Dujarric, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Guterres'e verdikleri desteği memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

"Biz bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz" diyen Dujarric, BM personeline yönelik saldırıların hâlâ devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu kararın İsrail ile BM arasındaki işbirliğini nasıl etkileyeceğiyle ilgili olarak, işbirliğinin operasyonel düzeyde sürdüğünü dile getirdi.

İsrail'in Kararının Geçmişi

Dujarric, "istenmeyen kişi" ilan etme kararının başka ülkelerce de BM personeline yönelik alındığını hatırlatarak, "Daha önce de söylediğimiz gibi, biz bu statünün personelimize uygulanabileceğini düşünmüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gerilimin Altında Yatan Nedenler

İsrail, Guterres'i Orta Doğu'da gerilimi düşürme çağrıları yaptığı gerekçesiyle 'istenmeyen kişi' ilan ederek ülkeye girişini yasakladığını duyurmuştu. Guterres'in açıklamalarında, İran'ın ismini zikretmemesi dikkat çekmişti.

Son olarak, Guterres, İran'ın füze saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınıyorum." diyerek acil ateşkes çağrısında bulundu.