DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.129.317,09 0,39%

BM'den Lübnan'daki Siviller İçin Acil Koruma Çağrısı

BM raportörleri, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında sivillerin korunması için acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 22:44
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 22:44

BM'den Lübnan'daki Siviller İçin Acil Koruma Çağrısı

BM Raportörlerinden Acil Koruma Talebi

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in Lübnan'daki operasyonları altında kalan sivillerin acilen koruma altına alınması gerektiğini vurguladı. Yapılan yazılı açıklamada, gerginliğin artışından duyulan kaygı dile getirildi ve "Sivillerin korunması zorunludur," denildi.

İnsani Felaket Uyarısı

Raportörlerin açıklamasında, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların yalnızca bu iki ülkeyi değil, tüm bölgeyi tehdit eden insani ve jeopolitik bir felaket riskine yol açtığı belirtildi. "Artan saldırılar, bölgedeki sivillerin istikrarsızlığına ve yaşanan acılara önemli ölçüde sebep olmaktadır," ifadeleri kullanıldı.

Şiddet ve Ayrım Gözetmeyen Saldırılar

Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtların genel bir sivil hedefleme ile yanıtladığını ifade eden raportörler, bu durumu kınadı. "Hizbullah, sivillerin arasında saklanıyor ve bu durumu bir mazeret olarak kullanıyor" iddialarına dikkat çekildi.

BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

Çatışmaların durdurulması çağrısında bulunarak, BM Güvenlik Konseyi'nin etkinliğini artırması gerektiğini vurguladılar. BM özel raportörleri, insan hakları konusundaki bağımsız izleme mekanizmalarının bir parçası olduklarını hatırlattı.

Hayatını Kaybedenler ve Göçler

Son veriler, 8 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail ordusunun saldırıları sonucunda 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere toplamda 1217 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Güney Lübnan'dan Beyrut'a ve kuzeye doğru büyük bir göç dalgası başlarken, Suriye'ye de on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.