DOLAR
34,13 -0,13%
EURO
38,19 0,02%
ALTIN
2.914,07 0,09%
BITCOIN
2.177.359,83 0,64%

BM, İsrail'i Cenin Bölgesindeki Saldırıları Durdurmaya Çağırdı

BM, Cenin mülteci kampındaki saldırıların acilen sonlandırılması ve yasa dışı güç kullanımının kınandığına dair çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 31.08.2024 22:27
Güncelleme Tarihi: 31.08.2024 22:27

BM, İsrail'i Cenin Bölgesindeki Saldırıları Durdurmaya Çağırdı

BM'den İsrail'e Acil Çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin bölgesindeki saldırıların hemen sona erdirilmesi gerektiğine dair şiddetli bir çağrıda bulundu.

Yasa Dışı Güç Kullanımı Kınandı

BM OHCHR, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki askeri operasyonları sırasında yasa dışı güç kullanımını kınayarak, mülteci kampına yönelik süregelen saldırıların derhal durdurulmasını istedi. Açıklamada, "Cenin mülteci kampında devam eden saldırılar, hukuk dışı öldürmelere ve Filistinli sakinler için büyük güvenlik tehditlerine yol açmaktadır" denildi.

Saldırılarda Can Kaybı ve Yaralanmalar

Son gelen bilgilere göre, İsrail ordusu Cenin ve çevresinde gerçekleştirdiği bombardımanlarla birlikte, 12 Filistinliyi hayatını kaybettirdi. Cenin mülteci kampında, yaklaşık 11 bin Filistinlinin yaşadığı alanın büyük zarar gördüğü bildirildi.

Gözaltı ve Kötü Muamele İddiaları

Ayrıca, İsrail askerlerinin bölgedeki genç Filistinlileri evlerinden alarak sorguladığı ve uzun süreli şiddet uyguladığına yönelik ciddi iddialar ortaya atıldı. Bu süreçte gözaltına alınanların çoğunun nereye götürüldüğü belli değil.

Cenin ve Diğer Mülteci Kamplarındaki Şiddet

İsrail, 28 Ağustos'ta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerinde kapsamlı bir saldırı başlattı. Bu saldırılarda, yalnızca Cenin bölgesinde 26 Filistinlinin öldüğü belirtildi. 7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te toplamda 672 Filistinli, İsrail ordusu ve yerleşimcilerin saldırıları sonucunda hayatını kaybetti.