DOLAR
34,24 -0,33%
EURO
37,59 0,89%
ALTIN
2.930,91 -0,6%
BITCOIN
2.113.022,63 -1,6%

BM Raportörleri, İsrail'in Lübnan'daki Hukuk İhlalini Kınadı

BM raportörleri, İsrail'in Lübnan'da uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek sert bir açıklama yaptılar.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 16:09
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 16:09

BM Raportörleri, İsrail'in Lübnan'daki Hukuk İhlalini Kınadı

BM Raportörleri'nden Sert Kınama

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle İsrail'i şiddetle kınadı. Yapılan açıklamada, "İsrail, Lübnan'daki saldırılarını önemli ölçüde artırdı ve bu durum benzeri görülmemiş yerinden edilmeler ve acılara yol açtı. Uluslararası hukuku ihlal eden bu eylemleri kesin bir dille kınıyoruz," ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Saldırıları ve Sonuçları

Açıklamada, İsrail'in yoğun nüfuslu bölgelere yönelik acımasız saldırılar düzenlediği ve bu bölgelerdeki sivillere yönelik ayrımcılık ve orantılılık ilkesine aykırı tahliye taleplerinde bulunduğu hatırlatıldı. Ayrıca, Lübnan'da iç göçe zorlanan ailelerin sayısının bir aydan kısa sürede üç kat arttığı vurgulandı.

Uluslararası Hukukun İhlali

Raportörler, İsrail'in düzenlediği kara saldırılarının Lübnan'ın egemenlik hakkını ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını ihlal ettiğini belirtirken, bu saldırıların yalnızca ölüm ve yerinden edilme sayılarını arttıracağını kaydettiler. Ayrıca, saldırıların altyapı ve sağlık tesislerini de hedef aldığına dikkat çekerek, bu durumun insani yardım çalışmalarını engellediğini ifade ettiler.

Hizbullah ile Çatışmalar ve Zararları

İsrail ordusunun Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmalarında 1411 kişi, bu kişilerden 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere, yaşamını yitirdi. Bu sürecin başlangıcından itibaren, yüz binlerce kişi ülke içinde yerinden oldu. Beyrut ve kuzey yönünde devam eden göç dalgasıyla birlikte, Suriye'ye de on binlerce kişi yöneldi.

BM Özel Raportörleri Hakkında

BM özel raportörleri, İnsan Hakları Konseyi'nin özel mekanizmaları kapsamında çalışmakta olup, belirli bir ülkenin durumu veya küresel tematik sorunlar üzerine bağımsız bilgi toplama ve izleme işlevi yürütmektedir. Bu mekanizmalar, gönüllülük esasına dayanarak bağımsız bir biçimde çalışmaktadır.