DOLAR
34,2 0%
EURO
37,8 0,29%
ALTIN
2.917,5 0,31%
BITCOIN
2.090.685,45 -0,49%

BMGK Üyelerinden Guterres'e Destek

İsrail'in 'istenmeyen kişi' ilan ettiği BM Genel Sekreteri Guterres, BMGK üyelerinden güçlü destek aldı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 19:10
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 19:10

BMGK Üyelerinden Guterres'e Destek

BMGK Üyelerinin Guterres Destanı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, İsrail yönetiminin "istenmeyen kişi" ilan ettiği BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ardı ardına destek açıklamaları yaptı. BMGK, Lübnan'daki gelişmelere dair acil bir oturum düzenlerken, Guterres'in, İsrail'in kararına hiç değinmemesi dikkat çekti.

Rusya’nın Sert Eleştirisi

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, bu durumu, "İsrail'in aldığı karar, yalnızca BM'ye değil, tüm uluslararası topluma bir tokat gibidir ve eşi benzeri yoktur," sözleriyle eleştirdi. Nebenzia, BMGK'nın bu "çirkin" harekete karşı gerekli tepkiyi vermesi gerektiğini vurguladı.

Çin ve Fransa’dan Destek Beşaretleri

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Guterres'e tam destek verdiklerini belirtti. Cong, İsrail'in aldığı karara karşı çıktıklarını ifade etti. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere ise, Guterres'e olan desteklerini yineledi.

Uluslararası Dayanışma Mesajları

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, bu kararın İsrailli yetkililerin BM sistemini küçümsediğini gösterdiğini belirtti. Malta'nın BM Daimi Temsilcisi Vanessa Frazier, Guterres'e olan desteğini yineleyerek, "Onun liderlik ve ahlaki önderliğine teşekkür etmek istiyorum," dedi.

ABD’nin Desteği

Diğer taraftan, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise Guterres'ten hiç bahsetmemesiyle dikkatleri üzerlerine çekti. Greenfield, "ABD, İsrail'e tam destek vermektedir," ifadesini kullandı.

İsrail'in Guterres’e Yönelik Kararı

İsrail yönetimi, Orta Doğu'daki gerilimleri azaltma çağrılarında bulunan Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan etmiş ve ülkeye girişini yasaklamıştır. Guterres, İran’ın füze saldırısının ardından, Orta Doğu'da çatışmanın yayılmasını kınadığını belirterek acil ateşkes çağrısında bulundu.