DOLAR
34,28 -0,09%
EURO
37,7 -0,11%
ALTIN
2.910,49 0%
BITCOIN
2.142.256,09 0,85%

Bosna Hersek'te Yerel Seçimlerin Sonuçları Üzerine Güncel Gelişmeler

Bosna Hersek'te yerel seçimlerin ardından oy sayma işlemleri devam ediyor. İlk sonuçlar siyasi partileri memnun etti.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 14:34
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 14:34

Bosna Hersek'te Yerel Seçimlerin Sonuçları Üzerine Güncel Gelişmeler

Bosna Hersek'te Yerel Seçimlerin Ardından Oy Sayma Süreci Devam Ediyor

Bosna Hersek'te dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından oy sayma işlemleri hızla sürmekte. Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK), başkent Saraybosna'daki Zetra Spor Salonu'na ulaşan oy pusulalarının doğrulama işleminin devam ettiğini duyurdu.

Oy Sayma İşlemleri ve İlk Sonuçlar

Komisyondan yapılan açıklamada, oyların %91'inin doğrulama sürecinden geçtiği ve bu oyların büyük bir kısmının geçerli sayıldığı bilgisi paylaşıldı. İlk sonuçları değerlendiren Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç, partisinin 2020'ye kıyasla daha fazla belediye kazandığını belirtti. İzetbegoviç, "SDA, önceki seçimlerde 26 belediye başkanı çıkardı. Bu sefer 10 yeni belediye kazanırken, 2'sini kaybettik. Yani 8 belediyede net kazanç sağladık." ifadelerini kullandı.

Partilerden Değerlendirmeler

Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği (HDZ BİH) Genel Başkanı Dragan Covic, Hırvat nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerdeki seçim sonuçlarından memnun olduklarını ifade etti. Öte yandan Bosna Hersek Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı Nermin Niksic, geleneksel olarak kazandıkları bazı belediyeleri kaybettikleri için hayal kırıklığı yaşadıklarını, ancak resmi olmayan ilk verilere göre sonuçların tatmin edici olduğunu vurguladı.

Srebrenitsa’daki Tartışmalı Sonuçlar

Oylama sonuçlarının en çok tartışıldığı yerlerden biri olan Srebrenitsa'da Sırp adayın önde olduğu bildirildi. Seçimlerde halk, Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) ile Sırp Cumhuriyeti (RS) ve özel statüye sahip Brcko Bölgesi'nde toplam 143 belediye başkanı ve 3,200 meclis üyesi seçmek için oy kullandı.

Seçim Sürecine Katılım ve Ertelenen Seçimler

CIK verilerine göre, yerel seçimlere 110 siyasi parti, 58 ittifak, 76 bağımsız aday ve 43 azınlık temsilcisi katıldı. Toplamda 26,089 adayın yer aldığı seçimde, 25,703’ü belediye meclis üyeliği, 386’sı ise belediye başkanlığı için yarıştı. Ayrıca, şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica ve Kresevo gibi yerlerdeki yerel seçimlerin daha sonraki bir tarihe ertelendiği bildirildi.