DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.138.968,36 0,63%

Brezilya Yüksek Mahkemesi, X'e Erişim Yasağı Getirdi

Brezilya, yasal temsilci atamayan X sosyal medya platformuna erişim yasağı uyguladı.

Yayın Tarihi: 31.08.2024 00:35
Güncelleme Tarihi: 31.08.2024 00:35

Brezilya Yüksek Mahkemesi, X'e Erişim Yasağı Getirdi

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin Erişim Yasağı Kararı

Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X'e, ülkede yasal temsilci ataması için sadece 24 saat süre vererek, erişim yasağı getirdi.

Yargıcın Açıklamaları ve Süreç

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Elon Musk'ın sahip olduğu X platformuna getirilen erişim yasağının nedeni olarak, belirtilen sürede şirketin Brezilya'da yasal temsilci atamaması olduğunu bildirdi. Kararın geçerli olabilmesi için temsilci atanması ve kesilen para cezalarının ödenmesi gerekiyor.

Engelleme Süreci ve Cezalar

Açıklamalara göre, internet servis sağlayıcıları ve uygulama mağazalarına, X'e erişim engellemeleri için 5 gün süre tanındığı belirtildi. Ayrıca, VPN gibi yöntemlerle X'e giriş yapmaya çalışan kişi veya kuruluşlara para cezası uygulanacağı duyuruldu.

Musk'tan Tepki

Elon Musk, X platformundan yaptığı paylaşımda, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya'daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor." ifadeleriyle karara tepki gösterdi.

Önceki Yargı Talepleri

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamındaki X platformuna bazı hesapların engellenmesi ve veri sağlanması talebinde bulunmuştu. Ancak Musk, mahkemenin bu taleplerini yerine getirmedi ve X’in Brezilya'daki ofisini kapatmıştı.