DOLAR
34,16 0,24%
EURO
37,82 0,14%
ALTIN
2.907,99 0,58%
BITCOIN
2.066.769,89 0,71%

California'da Yapay Zeka ile Üretilmiş Sahte İçeriklere Yasa Durduruldu

California'daki yapay zeka ile üretilmiş sahte içeriklere karşı yasa, Anayasa'ya aykırı bulundu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 10:52
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 10:52

California'da Yapay Zeka ile Üretilmiş Sahte İçeriklere Yasa Durduruldu

California'da Sahte İçerik Yasağı Durduruldu

ABD'nin California eyaletinde, 5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilecek başkan seçimleriyle ilgili olarak hazırlanan ve yapay zekayla üretilmiş sahte içeriklerin engellenmesini hedefleyen yasa, yürütme durdurma kararı ile askıya alındı.

Yargıç Mendez'in Kararı

ABD Bölge Yargıcı John A. Mendez, yapay zeka kaynaklı sahte içeriklerin tehlikeleri üzerinde durarak, ancak bu yasanın ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliği'ne uygun olmadığını açıkladı.

Mendez, yasaların "neşter" yerine "çekiç" gibi davrandığını belirterek, demokratik tartışmaları eksik kılan bir durum ortaya çıkardığını ifade etti.

Vali Newsom'un Açıklamaları

California Valisi Gavin Newsom'un sözcüsü Izzy Gardon, yasaların, seçim güvenliğini korumaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Gardon, "Deepfake içerikler, seçimlerimizin bütünlüğünü tehdit ediyor. Bu yasalar, ifade özgürlüğünü korurken demokrasimizi de göz önünde bulunduruyor," ifadelerini kullandı.

Geçmişteki Adımlar

18 Eylül 2023'te, Newsom yapay zeka tarafından üretilen sahte içeriklerin yasadışı hale getirilmesine yönelik düzenlemeleri imzalarken, mahkemelere bu içerikleri durdurmak ve fayda sağlayanlara ceza verme yetkisi tanıdı. Ayrıca, sanatçıların izinleri olmadan görüntü veya isimlerinin kullanılması ile ilgili iki yeni yasa tasarısı daha yürürlüğe girdi.