Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Önemli Duyuru
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma izni değerlendirme kriterlerini güncelleyerek, Türkiye'nin uluslararası iş gücü politikalarına uygun yeni düzenlemeleri bugün itibarıyla yürürlüğe soktu.
Güncellenen Kriterler
Yapılan bu düzenleme ile birlikte, "istihdam", "ücret" ve "mali yeterlilik" gibi kriterler revize edildi. Hedef, nitelikli yatırımcı ve iş gücünün ülkeye çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması nedeniyle eksiklik duyulan alanlarda ihtiyacın karşılanmasıdır.
Yerli İş Gücünün Korunması
Yerli iş gücü ile ihtiyacın karşılanabildiği alanlarda ise koruyucu tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı. Bakanlık yetkilileri, Türkiye'nin kalkınması ve küresel rekabette geri kalmaması için nitelikli yabancı iş gücünün ülkeye kazandırılması gerekliliğini ön plana çıkardı.
Bakanlık Açıklaması
Yapılan yazılı açıklamada, ulusal ve uluslararası iş gücü dinamiklerini dikkate alarak çalışma izni başvurularının değerlendirildiği aktarıldı. "Yerli iş gücünden faydalanmanın mümkün olmadığı durumlarda, uluslararası iş gücünden tamamlayıcı olarak yararlanılmasına yönelmek zorundayız," denildi.
Yeni Düzenlemenin Avantajları
Güncellenen "Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri"; 12. Kalkınma Planı ve sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda şekillendi. Açıklamada, kayıtlı istihdamın artırılması adına yapılan çalışmaların önemi vurgulandı.
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesi gereğince, yeni kriterler 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu doğrultuda, çeşitli sektörler ve meslekler için gereken koşullar güncellenmiş, genel değerlendirme kriterlerinden muaf tutulacak durumlar belirlenmiştir.