DOLAR
34,11 -0,28%
EURO
38,1 -0,25%
ALTIN
2.866,87 -1,42%
BITCOIN
2.164.861,68 -0,63%

Cenin Kentindeki Yıkım: Felaket Bölgesi İlan Edildi

Cenin'deki yıkım, Filistinli yetkililer tarafından felaket bölgesi olarak tanımlandı. Altyapı tamamen tahrip oldu.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 00:03
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 00:03

Cenin Kentindeki Yıkım: Felaket Bölgesi İlan Edildi

Cenin Kentinin Durumu

İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kenti, İsrail ordusunun altı gündür sürdürdüğü saldırılar sonucunda adeta bir felaket bölgesine dönüştü. Cenin İmar Komisyonu Üyesi Ali Zekarna, kentin durumunu AA muhabirine değerlendirdi.

Yıkımın Boyutu

Zekarna, "Cenin şu an yıkılmış durumda. Yıkımın boyutu, kentin doğu mahallesi ve mülteci kampında, %70’i geçmiş olabilir," dedi. Yıkımın boyutunun hayal edilemeyecek kadar büyük olduğunu belirten Zekarna, yeniden imar için yerel ve ulusal kurumların yetersiz kalacağını vurguladı.

Altyapının Tahribatı

Zekarna, mülteci kampında altyapının tamamen tahrip edildiğini, su ve elektrik kesintileri yaşandığını, kanalizasyon sisteminin hasar gördüğünü söyledi. Cenin'deki durumun, "yıkım akıl almaz büyüklükte" olduğunu ifade ederek, "Cenin şimdi taş devrine döndü. Durumu tam olarak felaket bölgesi şeklinde tanımlayabiliriz," dedi.

Uluslararası Kurumların Ziyareti Gerekiyor

Uluslararası ve Birleşmiş Milletler kurumlarının Cenin'e gelerek durumu yerinde görmesi gerektiğini belirten Zekarna, kentte hastanelerin abluka altında olduğunu, elektrik, su ve gazın kesildiğini, ilaç eksikliği yaşandığını vurguladı.

İnsani Kriz

Cenin'in merkezindeki çarşıda en az 400 bin kişinin alışveriş yaptığını belirten Zekarna, İsrail ordusunun çarşıda yaptığı tahribatın hiçbir gerekçe ile açıklanamayacağını kaydetti. Saldırılar sonucunda şu ana kadar 17'sinin Cenin kentinden olmak üzere toplam 29 Filistinli yaşamını yitirdi. Yaralı sayısının ise oldukça yüksek olduğu, bazı yaralıların durumunun kritik olduğu bildirildi.