DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.146.424,64 0,29%

Cezayir Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Sandık Başına Gidiyor

Cezayir, 24 milyon seçmenin katılımıyla cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor.

Yayın Tarihi: 06.09.2024 10:25
Güncelleme Tarihi: 06.09.2024 10:25

Cezayir Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Sandık Başına Gidiyor

Cezayir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Hazır

Cezayir, 7 Eylül Cumartesi günü gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaklaşık 24 milyon seçmen sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Sosyalist Güçler Hareketi’nden Yusuf Uşuşi ve Barış Toplumu Hareketi’nden Abdulaali Hassani Şerif bu seçimde yarışacak. Yurt dışında yaşayan Cezayirli seçmenler, 2 Eylül Pazartesi gününden itibaren bulundukları ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerde oy kullanmaya başladı.

Seçim Süreci ve Güvenlik Önlemleri

Ülke genelinde Bağımsız Seçim Kurulu tarafından belirlenen sandıklarda oy kullanacak yaklaşık 24 milyon Cezayirli seçmen bulunuyor. Seçim sürecinin sağlıklı bir şekilde geçmesi amacıyla güvenlik güçleri hazırlıklarını sürdürüyor.

Cezayir'deki seçim süreci, 2019 yılında kitlesel halk protestoları sonrası Abdulaziz Buteflika'nın istifasıyla başladı. Bu protestolar sonrasında, Abdülmecid Tebbun yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı olmuştu. Halen görevde olan Tebbun, bu seçimde bağımsız aday olarak yeniden yarışacak. Tebbun'un, ordu, medya ve siyasi partilerden aldığı destekler nedeniyle seçimlerin favorisi olduğu belirtiliyor.

Adaylar ve Partileri

Cezayir'in en büyük İslami eğilimli partisi olan Barış Toplumu Hareketi (MSP), 57 yaşındaki mühendisi Abdulaali Hassani Şerif aday gösterirken; Sosyalist Güçler Hareketi (FFS) Genel Sekreteri Yusuf Uşuşi de eski bir gazeteci ve milletvekili olarak katılımcılar arasında yer alıyor. FFS, mecliste 26 milletvekili bulunuyor.