DOLAR
35,38 -0,13%
EURO
36,51 0,2%
ALTIN
3.019,74 -0,39%
BITCOIN
3.389.850,65 0,92%

Çin, ABD'nin Tayvan'a Silah Satışını Sert Bir Dille Kınadı

Çin, ABD'nin Tayvan'a 385 milyon dolarlık silah satışını kınayarak, egemenlik ihlali ve uluslararası ilişkilere zarar verdiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.12.2024 16:34
Güncelleme Tarihi: 02.12.2024 16:34

Çin, ABD'nin Tayvan'a Silah Satışını Sert Bir Dille Kınadı

Çin, ABD'nin Tayvan'a 385 milyon dolarlık silah satışına onay vermesini sert bir şekilde kınadı. Söz konusu satış, F-16 savaş uçaklarının yedek parçaları, radar donanımı ve taktik iletişim sistemlerini içeriyor.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, yaptığı açıklamada, ABD'nin bu adımının Çin'in iç işlerine müdahale olduğunu ve sözde "barışı ve istikrarı koruma" amacıyla barışa zarar verdiğini ifade etti. Vu, uluslararası toplumun bu durumu uzun zamandır fark ettiğini söyledi.

Sözcü, ABD'nin, Tayvan'a yönelik silah satışının "tek Çin" ilkesini ve Çin ile ABD ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'yi ihlal ettiğini vurguladı. Bu durumun, hem Çin'in egemenliği ve güvenlik çıkarlarına hem de Çin-ABD ilişkileri ile askeri bağlara zarar verdiğine dair uyarılarda bulundu.

Vu, Tayvan sorununu Çin-ABD ilişkilerinin temeli olarak nitelendirerek, ABD'ye Tayvan'ı silahlandırmayı durdurması çağrısında bulundu. Bu durumun, iki ülkenin ve ordularının ilişkilerinin genel durumunu muhafaza etmeye katkı sağlayacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 29 Kasım'da Tayvan'a F-16 yedek parçaları, Elektronik Taramalı Aktif Dizin (AESA) radar sistemi ve Mobil Abone Ekipmanı (MSE) taktik iletişim sisteminin satışına onay verildiğini açıkladı. Bu satışta 320 milyon dolar için jet yedek parçaları ve radar sisteminin, 65 milyon dolar içinse taktik iletişim sisteminin ödeneceği kaydedildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, satışın onaylanmasını tebrik ederken, bunun Tayvan'ın kendini savunma kapasitesini geliştirmesine yardımcı olacağını ve bölgesel istikrar için sağlam bir zemin oluşturacağını belirtti.

Çin, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığına rağmen, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Tayvan ile Çin anakarası arasındaki ayrılık, iç savaş sonrası hala devam etmekte ve Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile resmi ilişki kurmasına ve silah satışına karşı çıkıyor.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.