DOLAR
34,18 0,07%
EURO
37,84 -0,03%
ALTIN
2.926,19 0,02%
BITCOIN
2.078.990,87 0,01%

Çin Büyükelçisi Şie Fıng'dan ABD İle İlişkiler Hakkında Önemli Açıklamalar

Büyükelçi Şie Fıng, Çin’in ABD ile rekabet niyetinin olmadığını ve mevcut düzeni değiştirmeyi hedeflemediklerini ifade etti.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 18:48
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 18:48

Çin Büyükelçisi Şie Fıng'dan ABD İle İlişkiler Hakkında Önemli Açıklamalar

Çin'in Washington Büyükelçisi Şie Fıng Açıklamalarda Bulundu

Çin'in Washington Büyükelçisi Şie Fıng, ülkesinin uluslararası düzeni değiştirme veya ABD ile jeopolitik rekabete girme niyetinde olmadığı mesajını verdi. Bu açıklama, Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 75. yıl dönümü etkinliğinde duyuruldu.

Stratejik Hesap Hataları ve Hegemonya

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Şie, artan güç ile hegemonya arayışının yanlış bir stratejik değerlendirme olduğunu belirtti. "ABD'yi geçmeyi veya onun yerini almayı amaçlamıyoruz. Jeopolitik rekabet ve 'Taht Oyunları' peşinde değiliz," dedi.

Ticaret ve Teknoloji Savaşları

Konuşmasında, ABD hükümetinin uyguladığı teknoloji alanındaki kısıtlamaların "her iki ülkeye de zarar vereceğini" ifade eden Şie, "Yüksek çitli küçük bahçeler kurmak, sadece kısıtlamalardan öte bir işe yaramaz," diye ekledi.

Tayvan ve Seçim Müdahalesi

Tayvan meselesinin, Çin-ABD ilişkilerinde en önemli konu olduğunu vurgulayan Şie, ABD başkanlık seçimlerine müdahaleye yönelik herhangi bir niyetlerinin olmadığını da söyledi.

Etkinliğe Katılım ve İlişkiler

Çin'in Washington'daki Ulusal Gün resepsiyonuna, ABD Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink gibi 400'den fazla davetli katıldı. Kritenbrink, iki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini vurguladı.