Çin, Güney Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafı yaşadığı Filipinler'in ABD ile gerçekleştirdiği askeri tatbikata karşı devriye faaliyetleri yürüttüğünü duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgede deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla bir muharebe hazırlık devriyesi gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, iki gün süren tatbikatın, Güney Çin Denizi'nde barışı ve istikrarı koruma amacı taşıdığı ve askeri aktivitelerin kontrol altında tutulmasının hedeflendiği kaydedildi. Çin’in devriye faaliyeti, Filipinler ve ABD'nin ortak askeri tatbikatı ile aynı dönemde gerçekleşti. Filipinler ordusu, iki ülkenin donanmalarının 17-18 Ocak tarihlerinde Güney Çin Denizi'nde ortak eğitim gerçekleştirdiğini bildirdi.
ABD'nin 47. Başkanı olarak Donald Trump'ın yarınki yemin töreni öncesindeki devriye faaliyetleri, tarafların bu yılki ilk tatbikatları oldu. Manila yönetimi, hafta başında Çin’in iki ülke arasında ihtilaflı olan Scarborough Sığı sularında dev sahil güvenlik gemisiyle gerçekleştirdiği devriye faaliyetine tepki göstermişti.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasının ardından, bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağı haline geldi. Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla bu bölgenin %80'inde egemenlik iddiasında bulundu. Zengin altın ve petrol kaynaklarına sahip olan bölge için Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddialarında bulunmaktadır.
Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi ve askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla bölgede varlık göstermesi, yalnızca bölge ülkeleri değil, aynı zamanda ABD tarafından da tepkiyle karşılanmaktadır. Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.