DOLAR
34,86 -0,01%
EURO
36,7 -0,2%
ALTIN
3.035,87 0,34%
BITCOIN
3.523.445,6 0,23%

Çin, Güney Çin Denizi'nde Muharebe Hazırlık Devriyelerine Başladı

Çin, Filipinler'in ortak askeri tatbikatının ardından Güney Çin Denizi'nde devriye görevine başladı.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 14:49
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 14:49

Çin, Güney Çin Denizi'nde Muharebe Hazırlık Devriyelerine Başladı

Çin, Güney Çin Denizi'nde Muharebe Hazırlık Devriyeleri Gerçekleştiriyor

Çin, Filipinler'in ABD, Japonya ve Avustralya ile gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatın ardından, Güney Çin Denizi'nde yeni bir "muharebe hazırlık devriyesine" girdiğini duyurdu.

Devriye Faaliyetleri ve Amaçları

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Cephe Komutanlığı'ndan gelen açıklamalara göre, bu devriye için özel bir donanma filosu bölgeye gönderildi. İki gün sürecek olan bu faaliyetin, yıllık askeri tatbikat programı çerçevesinde gerçekleştirileceği vurgulandı. Açıklamada, bu devriye faaliyetinin, bölgedeki barış ve istikrarın korunmasına katkı sağlamak amacıyla müşterek muharebe kabiliyetlerini artırmayı hedeflediği ifade edildi.

Filipinler'le İhtilaf ve Gözlemler

Devriye faaliyetinin, Filipinler, ABD, Japonya ve Avustralya'nın 28-29 Eylül tarihlerinde Güney Çin Denizi'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatın ardından gelmesi dikkat çekti. Bu tatbikat, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesinde düzenlendi.

Filipinler Donanması Sözcüsü Tuğgeneral Roy Vincent Trinidad, Çin'in bölgede herhangi bir askeri faaliyet gözlemlemediğini belirtirken, Çin'in zaman zaman bu tür açıklamalar yaparak iç kamuoyunu etkilemeye çalıştığını ifade etti.

Güney Çin Denizi'nin Tarihi Arka Planı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde, kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının sıklıkla yaşandığı bir bölge olmuştur. Çin, 1947 yılında yayımladığı harita ile bu denizin yaklaşık %80'inde egemenlik iddiasında bulunmuş, aynı zamanda Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bölgedeki haklarını talep etmiştir.

ABD ise, Çin'in bölgede askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine karşı çıkmakta ve bu çatışmaların çözümü için aktör olarak yer almaktadır. Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi de, 2016'da Filipinler'in başvurusu doğrultusunda, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmayan bir temele dayandığına hükmetmiştir.