DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.145.756,43 -0,17%

Çin ile Filipinler Arasındaki Sabina Sığı Gerilimi Devam Ediyor

Güney Çin Denizi'ndeki Sabina Sığı'nda Çin ve Filipinler arasında gerilim artmaya devam ediyor. Olaylar ve açıklamalar gündemdeki yerini koruyor.

Yayın Tarihi: 01.09.2024 20:45
Güncelleme Tarihi: 01.09.2024 20:45

Çin ile Filipinler Arasındaki Sabina Sığı Gerilimi Devam Ediyor

Sabina Sığı'ndaki Gerginlik Tırmanıyor

Güney Çin Denizi’nde, Sabina Sığı ve çevresindeki ihtilaflı sularda Çin ile Filipinler arasındaki gerilim hafta sonunda da sürmeye devam etti. Her iki ülkenin sahil güvenlik gemileri, bölgedeki tartışmalı sularda çarpışarak anlaşmazlığı derinleştirdi.

Suçlamalar Karşılıklı Olarak İleri Sürüldü

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, Filipin gemisinin "tehlikeli bir manevra ile bilerek çarptığını" öne sürdü. Öte yandan Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, Çin gemisinin BRP Teresa Magbanua'ya "hiçbir provokasyon olmadan" üç kez çarptığını ve bu durumun gemide hasara yol açtığını iddia etti.

BRP Teresa Magbanua’nın Durumu

Tarriela, BRP Teresa Magbanua'nın Nisan ayında Sabina Sığı bölgesine yönlendirilerek demir attığını ve bu süreçte Çin'in alanda inşaat yapma girişimlerinden endişe duyduğunu ifade etti. "Çin’in artan zorbalığı ve tacizlerine rağmen gemimizi Sabina Sığı'ndan çekmeyeceğiz," dedi.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlıkları

Filipinler'in "Buhanginan", Çin’in ise "Şienbin" olarak adlandırdığı Sabina Sığı çevresindeki çatışmalar gün geçtikçe büyüyor. Filipin hükümeti, 19 Ağustos'ta iki gemisinin hasar gördüğünü ve ardından 25 Ağustos'ta başka bir çarpışmanın yaşandığını duyurdu. Çin, 30 Ağustos’ta ise Filipinler’e sınırlarını çekmelerini tavsiye etmişti.

Tarihsel Bağlam

Güney Çin Denizi, savaş sonrası dönemde kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden olan önemli bir bölge haline gelmiştir. Çin, 1947'den beri bölgede %80 egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu alanda hak talepleriyle dikkat çekiyor. 2016’da Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Çin’in tek taraflı talebini yasal olmayan bir durum olarak değerlendirmişti.