Çin'in Ajan Taktikleri: Eski Danışman Linda Sun'un Davası

Linda Sun, Çin'e çalışmakla suçlanıyor; uzmanlar eylemlerini klasik ajan taktiği olarak değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 16:40

Çin'in Ajan Taktikleri: Eski Danışman Linda Sun'un Davası

Çin'e Suçlamalarla Gündeme Gelen Linda Sun'un Eylemleri

ABD'de, New York Valisi Kathy Hochul'un eski danışmanı Linda Sun, Çin ile bağlantılı gizli çalışmalarla suçlanıyor. Uzmanlar, Sun'un eylemlerini, Çin'in tipik ajan taktiği olarak nitelendiriyorlar.

Uzmanların Görüşleri

NBC News'e verdiği demeçte, eski CIA yetkilisi Dennis Wilder, Sun davasını, Çin'in istihbarat taktiklerinin "klasik" bir örneği olarak gördüğünü belirtti. Wilder, Sun'ın Amerikan vatandaşlığı bulunan, Çince konuşan ve Çin'de aile bağları olan kişiler aracılığıyla hareket etmesinin, Çin'in klasik istihbarat stratejisi olduğunu vurguladı.

Çin'in Siyasi Etkisi

ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanı Craig Singleton, Sun davasının, Çin'in ABD siyasi kararlarına müdahale etmek için kullandığı gizli aktörleri gösterdiğine dikkat çekti. Singleton, bu davanın, Çin'in siyasi çevrelerdeki güveni istismar ederek Amerikan yönetimini etkileme stratejisini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Sun'ın Eylemleri ve İddianame

ABD Adalet Bakanlığı, 3 Eylül'de 64 sayfalık bir iddianame yayınlayarak Sun'ın, 2020'de bir çevrim içi toplantıya gizlice Çinli bir yetkiliyi dahil ettiğini bildirdi. İddianamede, Sun’ın, toplantıda bu kişinin mikrofonunu kapatmasını sağlamak için ısrar ettiği ifade edildi.

Kara Para Aklama İddiaları

Eski danışman Linda Sun ve eşi Chris Hu, New York ve Hawaii'de 5,5 milyon dolar değerinde mülk edinmek ve lüks araba almak için kaynağını belirsiz yollardan para aklamakla suçlanıyor. Çift, FBI tarafından 3 Eylül'de gözaltına alındı ve kefaletleri 2 milyon dolara belirlendi.

Mahkeme Süreci ve Gelecek Duruşmalar

Seyahat hakları kısıtlanan Sun ve eşi Hu'nun bir sonraki duruşma tarihi 25 Eylül olarak belirlenmiş durumda.