DOLAR
35,24 -0,1%
EURO
36,77 -0,35%
ALTIN
2.973,99 -0,38%
BITCOIN
3.369.892,76 3,47%

Çin'in Bahar Bayramı UNESCO Kültürel Mirası Oldu

Çin'in Bahar Bayramı, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklendi. Geleneksel kutlamaların önemi arttı.

Yayın Tarihi: 04.12.2024 18:39
Güncelleme Tarihi: 04.12.2024 18:39

Çin'in Bahar Bayramı UNESCO Kültürel Mirası Oldu

Çin'in Geleneksel Bahar Bayramı UNESCO Listesine Girdi

Çin'in geleneksel Ay takvimine göre kutladığı Bahar Bayramı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne alındı.

UNESCO'dan Tarihi Karar

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi, Paraguay'ın başkenti Asuncion'da düzenlenen 19. oturumda, Bahar Bayramı'nın geleneksel kutlanma pratiklerini listeye eklediğini duyurdu.

Bahar Bayramı Kutlamaları

Ay Yeni Yılı olarak da bilinen Bahar Bayramı (Çuncie), Çinlilerin 12 hayvanlı geleneksel ay takvimine göre yeni yılı karşıladığı etkinlikleri kapsamaktadır. Bu kutlamalar, 15 gün boyunca devam eder ve geleneksel Fener Festivali ile sona erer.

Geleneksel Kutlamaların Temelleri

Bahar Bayramı süresince caddeler ve sokaklar, kırmızı Çin fenerleriyle donatılırken, evlerin kapılarına yeni yıl dileklerini ifade eden Çince karakterler ile yazılı ikili şeritler asılmaktadır.

Aile Birleşimi ve Geleneksel Yemekler

Çin geleneğine göre, yılbaşından önce ailelerin ziyareti ve birlikte vakit geçirilmesi büyük bir öneme sahiptir. Yeniyıl kutlamaları sırasında aileler, geleneksel yemekleri birlikte paylaşarak yeni yılı karşılarlar.

Dünyanın En Büyük Göçü: Çunyün

Ay Yeni Yılı'nın 15 gün öncesi ile 25 gün sonrasını kapsayan 40 gün süren Bahar Bayramı döneminde milyonlarca Çinli, ailelerini ziyaret etmek üzere memleketlerine doğru yola çıkar. "Çunyün" adı verilen bu dönem, dünya genelinde "en büyük kitlesel göç" olarak nitelendirilmektedir.