DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.250.358,81 -0,35%

Çin'in Mali'ye Destek Mesajı: Geçiş Hükümetiyle İşbirliği Vurgusu

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Mali'nin bağımsız kaderini belirleme hakkına destek vererek geçiş hükümetiyle ekonomik işbirliğini güçlendireceklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 21:15
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 21:15

Çin'in Mali'ye Destek Mesajı: Geçiş Hükümetiyle İşbirliği Vurgusu

Şi Cinping'den Mali'ye Destek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Mali'nin geçiş hükümetine yönelik destek açıklamalarında bulundu. Afrika'nın farklı ülkeleri gibi Mali'nin kendi kaderini bağımsız bir şekilde belirleme hakkına güçlü bir destek verdiklerini belirten Şi, bu bağlamda ekonomik işbirliğini sürdürebilmek için geçiş hükümeti ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantının Detayları

Şi, Assimi Goita adlı geçiş hükümeti lideri ile Pekin'de gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, Afrikalı halkların kendi geleceklerini belirleme haklarını desteklediklerini yineledi. Bu doğrultuda Mali’nin ve diğer Afrika ülkelerinin modernleşme süreçlerinde işbirliği içerisinde olmaya hazır olduklarının altını çizdi.

İşbirliği Alanları

Çin Devlet Başkanı, Mali’nin tarım, enerji, maden geliştirme ve altyapı projeleri gibi çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirmek istediklerini dile getirdi. Ayrıca, geçiş hükümetinden, Çinli şirketler için güvenlik garantileri ve siyasi kolaylıklar talep etti.

Goita'dan Yanıt

Goita da, ülkesinin Çin'in uluslararası barış, güvenlik ve kalkınmaya olan katkılarını takdir ettiğini belirterek daha yakın bir çok taraflı işbirliğine açık olduklarını ifade etti. Görüşme sonrası, iki ülke ilişkilerinin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseltilmesi kararlaştırıldı.

FOCAC Zirvesi

Ayrıca, Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) 9'uncusu, 4-6 Eylül tarihleri arasında Pekin'de gerçekleşecek. Bu zirveye, 53 Afrika Birliği üyesi ülkenin yanı sıra 50'den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılım sağlayacak.