Çin, Litvanya'nın 'İstenmeyen Kişi' İlanını Kınadı
Çin, Litvanya'nın Vilnius Büyükelçiliği'nde görevli üç diplomatı 'persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan etmesini güçlü bir şekilde kınadı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, "Bu kötü niyetli ve provokatif eylemi reddediyoruz." dedi.
Diplomatik İlişkilerde Gerilim
Lin, Litvanya'nın Tayvan konusundaki 'tek Çin' ilkesine ve Çin-Litvanya Diplomatik İlişkilerinin Kurulmasına İlişkin Bildiri'deki taahhütlerine aykırı adımlar attığını belirterek, "Litvanya, bir kez daha ilişkilere daha fazla zarar verecek bir eylemde bulunmaktadır" ifadesini kullandı.
Litvanya Dışişleri Bakanlığı, 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Çinli diplomatların Viyana Sözleşmesi ve Litvanya yasalarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle "istenmeyen kişi" ilan edildiğini duyurdu. Söz konusu kişilere, bir hafta içinde ülkeyi terk etmeleri için süre tanıdığı belirtildi.
Çin-Litvanya Arasındaki Tansiyon
Baltık ülkesi Litvanya, 2021 yılında Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan'a, ülkesinde 'Tayvan Temsil Ofisi' kurma izni vermesi nedeniyle diplomatik krize yol açmıştı. Bu karar, Pekin'in tepkisini çekmiş, Çin, Litvanya'daki büyükelçisini geri çağırmıştı. Ayrıca, Litvanya'dan Pekin büyükelçisini geri çağırmasını istemişti.
Pekin yönetimi, 21 Kasım 2021'de diplomatik ilişkilerin düzeyini maslahatgüzar seviyesine düşürmüştü. Litvanya, diplomatlarının güvenliğinden duyduğu endişeler nedeniyle 15 Aralık 2021'de Pekin Büyükelçiliğini kapattığını açıkladı.
İhracatta Durgunluk ve AB'nin Desteği
Tayvan anlaşmazlığı nedeniyle Litvanya'nın Çin'e ihracatı durma noktasına gelmişken, Litvanyalı ihracatçılar da Çin'in adı konulmamış ticaret ambargosuna maruz kalmıştı. Avrupa Birliği, Litvanya'ya ayrımcı ticari kısıtlama uyguladığı gerekçesiyle Çin'i Dünya Ticaret Örgütüne şikayet etti.
Gerilimin ardından Litvanya, Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Diyaloğundan (Çin-CEEC) çekilmiş, diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya da bu durumu destekleyerek çekilmişti.
Tayvan-Çin Anlaşmazlığı
Çin, topraklarının bir parçası olduğunu savunduğu Tayvan'ı 1949 yılından bu yana fiili bağımsızlığa sahip olarak görmekte. Çin ve Tayvan arasındaki iç savaş sonrası ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı devam ediyor.
Çin, Tayvan'ın fiili bağımsızlığının uluslararası statü kazanmasına yol açacak adımlara karşı çıkarken, Tayvan hükümetinin kendisini tanıyan ülkelerle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına engel olmaya çalışıyor. Tayvan, diplomatik olarak Çin'i tanıyan ülkelerde 'Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu' adıyla temsilcilikler açıyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.