DOLAR
34,16 0,21%
EURO
37,79 0,1%
ALTIN
2.918,98 0,21%
BITCOIN
2.074.910,3 0,31%

Çin, Lübnan'daki Gerilim İçin BM'ye Çağrı Yaptı

Çin, BM'ye Lübnan'da artan gerilimlerin düşürülmesi için acil adım atma çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 10:45
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 10:45

Çin, Lübnan'daki Gerilim İçin BM'ye Çağrı Yaptı

Çin, Lübnan için Birleşmiş Milletler'e Çağrı Yaptı

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, Lübnan'daki gerilimin azaltılması amacıyla BM'ye acil bir çağrıda bulundu. Fu, bu talebini BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Lübnan'daki durumu ele almak üzere düzenlediği acil oturumda dile getirdi.

Güvenlik Konseyi'nin Sorumluluğu

Fu, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında Güvenlik Konseyi'nin öncelikli sorumluluğunu hatırlatarak, İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin düşürülmesinin şart olduğunu vurguladı. Ayrıca, tarafların siyasi ve diplomatik yollarla bu sorunu çözmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut Durum 'Pamuk İpliğine Bağlı'

Mevcut durumun "pamuk ipliğine bağlı" olduğunu ifade eden Fu, olası askeri eylemlerin yanlış mesajlar verebileceğini ve ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi. Büyük ülkelerin etkin bir şekilde sorumlu davranmasını umduğunu belirtti.

Uygulanan Saldırılar ve İnsanlık Krizi

Fu, Gazze'deki durumun "yeryüzünde cehennem" haline geldiğini söyleyerek, binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve 1 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini vurguladı. Tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet ederek sivillerin güvenliğini koruması gerektiğini belirtti.

İsrail'in Şiddetli Saldırıları

İsrail ordusu, 8 Ekim 2023'ten itibaren Hizbullah ile devam eden çatışmalarda münferit saldırılar gerçekleştirdi. 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ın güneyinde ve diğer bölgelerinde yüzlerce hava saldırısı düzenlendi. Lübnan makamları, bu süreçte 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1374 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Göç ve Yerinden Olma Durumu

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisindeki yüz binlerce kişi yerinden olmuşken, başkent Beyrut ve kuzeye doğru bir göç dalgasi gözlemleniyor. Suriye'ye de on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.