DOLAR
34,23 0,01%
EURO
37,89 -0,05%
ALTIN
2.928,26 -0,11%
BITCOIN
2.078.871,67 0,32%

Çin ve Rusya'nın Kuzey Buz Denizi'nde Ortak Devriyesi

Çin, Rusya ile Kuzey Buz Denizi'nde ilk ortak sahil güvenlik devriyesini gerçekleştirdi. ABD bu durumu stratejik bir tehdit olarak değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 19:53
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 19:53

Çin ve Rusya'nın Kuzey Buz Denizi'nde Ortak Devriyesi

Çin ve Rusya'dan Kuzey Buz Denizi İşbirliği

Çin, ilk kez Kuzey Buz Denizi'nde Rusya ile ortak sahil güvenlik devriyesi gerçekleştirdi. Çin devlet televizyonu CCTV'ye göre, Çin Sahil Güvenliğine ait iki gemi, Rus Sahil Güvenliğine ait iki gemi ile birlikte devriye faaliyeti yürüttü.

Devriye Faaliyetinin Önemi

Çin Sahil Güvenliği, bu devriye faaliyetinin, deniz aşırı operasyon menzilini önemli ölçüde genişlettiğini belirtti. Aynı zamanda, bölgesel ve uluslararası deniz yönetiminde etkin katılım sağlayacağını ifade etti. ABD, ortak devriyeyi stratejik rakiplerinin bölgeye olan artan ilgisinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

ABD'nin Değerlendirmesi

ABD Sahil Güvenliği, iki Rus ve iki Çin gemisinin Bering Denizi'nden Kuzey Buz Denizi'ne doğru hareket ettiğini doğruladı. Bu durum, Çin gemilerinin şimdiye kadar görüldüğü en kuzey nokta olarak kaydedildi.

ABD Sahil Güvenliği 17'nci Bölge Komutanı Tuğamiral Megan Dean, "Bu faaliyet, stratejik rakiplerimizin Arktik bölgesine ilgisini gösteriyor," dedi.

Arktik Güzergahların Önemi

Rusya ve Çin, artan küresel ısınma ile beraber daralan buz örtüsünün yeni deniz yollarını açtığını fark ederek Kuzey Buz Denizi'nde gemicilik rotaları geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle, Çin Başbakanı Li Çiangın Moskova ziyaretinde, iki ülke ortak bir bildiri imzalayarak bu konuya odaklandı.

Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın yaptırımlarıyla mücadele eden Rusya, Çin'e daha fazla enerji ürünleri satmayı planlıyor; bu durum, Pekin’in deniz ticaretindeki bağımlılığını azaltmak için alternatif yollar arayışını da beraberinde getiriyor.

Geçmişten Günümüze Arktik Stratejileri

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Sovyet dönemine ait bazı üsleri modernize ederek yeniden aktif hale getirdiğini belirtmişti. Aynı zamanda, Çin, "Kutup İpek Yolu" adıyla bilinen stratejisiyle bölgeyi, Doğu ile Batı arasındaki ticaret rotalarını canlandırma hedefi doğrultusunda geliştirmeyi amaçlıyor.