DOLAR
34,27 -0,06%
EURO
37,67 -0,05%
ALTIN
2.918,3 -0,27%
BITCOIN
2.144.235,13 0,73%

Çinli Hacker Grubunun ABD Siber Saldırısı: Arka Kapılar Kullanıldı

Çinli hackerlar, ABD'nin vatandaşlarını izlemek için kullandığı sistemlerden yararlandı iddiaları gündemde.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 15:42
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 15:42

Çinli Hacker Grubunun ABD Siber Saldırısı: Arka Kapılar Kullanıldı

ABD'deki Siber Saldırılar ve Çinli Hackerlar

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Çinli hackerların, ABD'deki internet sağlayıcılarına yönelik siber saldırılarda bahsi geçen sistemlerin arkasındaki detayları aktardı. Kaynaklara göre, bu saldırılar, Washington hükümetinin vatandaşlarını izleme amaçlı yarattığı "mahkeme izniyle açılan arka kapı" sistemlerinden yararlanılarak gerçekleştirildi.

Gizli Erişim ve Ulusal Güvenlik Riski

WSJ'nin haberine göre, bilgisayar korsanları, ABD hükümetinin yasal taleplerle işbirliği için kullandığı ağ altyapısına sızmış olabilir. Bu durum, Verizon, AT&T ve Lumen gibi önde gelen Amerikalı telekom şirketleri üzerinden yapılan gizli erişimleri göstermektedir. Bu tür erişimler, "büyük bir ulusal güvenlik riski" oluşturduğu belirtiliyor.

Salt Typhoon Hacker Grubu ve Arka Kapı Sistemleri

Çin merkezli Salt Typhoon adlı hacker grubunun, internet sağlayıcılar tarafından oluşturulan "arka kapı" sistemlerini kullandığı yönünde bulgular mevcut. Bu gruptan bazı kaynaklar, özellikle mahkeme talepleri ve ulusal güvenlik soruşturmalarına dayalı yerel bilgi taleplerini karşılarken bu tür sistemleri kullandıklarını düşünmekte.

Bilgi Hırsızlığı ve Soruşturmalar

Saldırı sırasında milyonlarca ABD vatandaşının verilerinin çalındığı, aynı zamanda çok sayıda işletmenin de etkilediği ifade ediliyor. ABD hükümeti, bu durumu "önemli ve endişe verici" bir tehdit olarak değerlendirdi. Microsoft başta olmak üzere, hedef alınan internet şirketleri konuyla ilgili ciddi soruşturmalar yürütüyor.

Çin'in Yanıtı

Öte yandan, Çin hükûmeti bu suçlamaları reddetti. Washington'daki Çin Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, "Çin, siber saldırılara ve her türlü siber hırsızlığa kesinlikle karşı çıkıyor ve bunlarla mücadele ediyor," diyerek bu suçlamalara yanıt verdi.