DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.129.317,09 0,39%

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni Somali'ye Gönderdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis gemisini Somali'ye uğurladı. Geminin sismik çalışmaları 7 ay sürecek.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 15:22
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 15:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni Somali'ye Gönderdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oruç Reis'i Somali'ye Uğurladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yerli ve milli tekniklerle geliştirdiği Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni Somali'ye uğurlamak üzere düzenlenen törene katıldı. Bu olay, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında mart ayında imzalanan "Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı" çerçevesinde gerçekleşti.

Uğurlama Töreni

Oruç Reis, saat 11.00 sularında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yaptı ve saat 14.30'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önünde uğurlama töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaz'dan geçen geminin mürettebatına selam durdu. Törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yer aldı.

Petrol ve Doğal Gaz Araştırmaları

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Ekim ayı sonuna doğru Somali açıklarında yer alması planlanan gemi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında sismik çalışma gerçekleştirecek. Geminin görev süresi boyunca, donanmanın iki fırkateyni, Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi ona refakat edecek.

Üç Boyutlu Sismik Çalışma

Oruç Reis, Somali açıklarındaki 3 ruhsat sahasında özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalışma yapacak. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen bu faaliyet sırasında toplam veriler, Ankara'da analiz edilecek. Elde edilen sonuçlara göre belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları'na başlanacak.