DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,93 -0,04%
ALTIN
2.919,47 0,25%
BITCOIN
2.097.047,27 -0,73%

Cumhuriyetçiler, İsrail'i Müttefik Olarak Görme Olasılığında Daha İleri

ABD'de Cumhuriyetçilerin İsrail'i müttefik olarak görme oranı Demokratlardan yüksek. Anket sonuçları detaylı olarak ele alındı.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 11:07

Cumhuriyetçiler, İsrail'i Müttefik Olarak Görme Olasılığında Daha İleri

ABD'deki Kamuoyu Araştırması

İsrail'in Gazze'yi işgali birinci yılına yaklaşırken, ABD'de yapılan yeni bir anket, Cumhuriyetçilerin İsrail'i ABD'nin kıymetlerini paylaşan bir müttefik olarak değerlendirme olasılığının Demokratlardan çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Anketin Detayları ve Bulguları

Associated Press ile NORC Center ortaklığında gerçekleştirilen anket, Amerikalıların İsrail hükümetinin savaş süreçlerindeki sorumluluğu konusundaki görüşlerinin bölünmüş olduğunu gösterdi. Anket sonucuna göre, Cumhuriyetçilerin neredeyse yarısı, İsrail'i ABD'nin değerlerini ve çıkarlarını paylaşan bir müttefik olarak değerlendirmekteyken, Demokratların yaklaşık yarısı bu ülkedeki işbirliğinin gerekli olduğunu, fakat Amerikan kıymetlerini paylaşmadığını düşünmektedir.

Savaş Sorumluluğu Üzerine Görüşler

Katılımcıların %50'si, savaşın devamındaki temel sorumluluğun Hamas üzerinde olduğunu savunmakta, %25'i ise bu konuda biraz sorumluluk taşıdığını düşünmektedir. Yaklaşık %20'lik kısım ise Hamas'ın bu savaşta hiç sorumluluğu olmadığını belirtmiştir. Cumhuriyetçi katılımcıların %40'ı, Democratların ise %50'den fazlası, İsrail hükümetinin savaşta 'çok fazla' sorumluluğu olduğunu düşünmektedir.

Amerika'nın Savaşın Sorumluluğu

Daha geniş bir perspektiften bakıldığında, katılımcıların %10'u, savaşın ilerlemesinde ABD hükümetinin 'çok' sorumlu olduğunu belirtirken, %40'ı 'biraz' sorumlu olduğuna inanmakta; %45'i ise ABD'nin bu bağlamda 'çok' ya da hiç sorumluluğu olmadığını savunmaktadır.

İsrail ve Filistinli Destek Oranı

Aynı zamanda, Cumhuriyetçilerin neredeyse yarısı, İsraillilere, Filistinlilerden daha fazla sempati duyduğunu belirtirken, Demokratlar her iki gruba da eşit şekilde yaklaşmaktadır. Filistin devleti kurulmasına verilen destek, Ağustos 2023'te %20 civarında iken, bu yeni ankette %30'a yükseldi.

Askeri Yardım Harcamaları Üzerine Düşünceler

ABD'lilerin yaklaşık %40'ı, ülkelerinin İsrail'e askeri yardım için 'çok fazla' harcama yaptığını düşünmeye devam etmekte; %40 civarı ise bu harcamaların 'doğru miktar' olduğunu savunmakta, yalnızca %10'u ise bu harcamaların 'çok az' olduğu kanısındadır.