Demir Çağı'nda Anaerkil Toplumlar Keşfi
Dublin Trinity College ve Bournemouth Üniversitesinden araştırmacılar, İngiltere'nin Dorset bölgesindeki mezarların incelenmesi sonucunda, Demir Çağı'nda burada anaerkil toplulukların yaşadığını ortaya koydu. Science Daily'nin haberine göre, araştırmacılar birçok mezardan 50 farklı genom örneğini inceledi.
Kadın Soyu Üzerinden Devam Eden Soyağacı
Verilerden yola çıkarak mezarların ait olduğu Demir Çağı'na ait grubun soyağacını çıkaran araştırmacılar, bu toplulukların binlerce yıl boyunca kadın soyu üzerinden devam ettiğini tespit etti. Evlilikler veya ölümler sonrası, genelde kadınların bölgede yerleşik kaldığı, erkeklerin ise yaşadıkları yerleri terk ederek kadınların yaşadığı topluluklara dahil olduğu belirlendi.
Toplumda Kadınların Rolü
Bu durum sonucunda toplumdaki soyağacının genellikle kadınlar üzerinden ilerlediği ve mal ile mülk haklarının da kadınlar aracılığıyla gelecek nesillere aktarıldığı değerlendirildi. Araştırmalar, kadınların sosyal ve politik olarak üstün olduğu bir toplum bulgusunun antik Avrupa dönemlerinde ilk kez ortaya çıktığını gösteriyor.
Dorset Dışında Genişleyen Bir Eşitlik
Önceki genetik çalışmaların incelenmesi, bu durumun sadece Dorset bölgesiyle sınırlı olmadığını ortaya koydu. Demir Çağı İngiltere'si üzerinde yapılan diğer genetik araştırmalarda da benzer sosyal örüntülerin pek çok farklı toplulukta gözlemlendiği ifade edildi.
Bu araştırma, prestijli Nature dergisinde yayımlandı.