DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.151.211,17 -0,43%

Donald Trump'tan "Sus Payı" Davasına Federal Mahkeme Talebi

Eski ABD Başkanı Trump, suçlu bulunduğu 'sus payı' davasının federal mahkemeye taşınması için başvurdu.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 10:59
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 10:59

Donald Trump'tan "Sus Payı" Davasına Federal Mahkeme Talebi

Donald Trump, Davanın Federal Mahkemeye Taşınmasını İstiyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday olarak yarışırken, New York'ta suçlu bulunduğu "sus payı" davasının federal mahkemeye taşınması için adım attı.

Davanın Federal Mahkemeye Taşınması İçin Başvuru

Trump'ın avukatları, Manhattan'daki federal mahkemeye başvurarak davanın bu mahkemeye taşınmasını ve ceza kararının ertelenmesini talep etti. Dava ile ilgili ceza kararının eylülde açıklanması beklenirken, avukatlar, federal mahkemeye taşınmasının "tarafsız" bir alan oluşturacağını iddia etti.

Dokunulmazlık Koşulları

Avukatlar, davanın federal mahkemeye taşınması halinde, Trump'a ilişkin kararın bozulabileceğini ve davanın "dokunulmazlık" gerekçesiyle reddedilmesi yönünde taleplerinin olabileceğini belirtti. Ayrıca, savunma ekibi, Trump'ın anayasal haklarının ihlal edildiğini ve bu süreçte Trump'a zarar verildiğini savundu.

Trump'ın Suçlamaları ve Duruşma Süreci

Trump, 18 Mart 2023 tarihinde Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilişkilendirilen bir soruşturma kapsamında suçlandı. Trump, suçlamaları reddederek 15 Nisan'da New York'ta yargılanmaya başladı. Altı hafta süren duruşmalar sonucunda, 31 Mayıs'ta mahkeme jürisi Trump'ı 34 suçlamanın tamamında suçlu buldu. Cezasının belirleneceği duruşma ise 11 Temmuz'a ertelendi.

Yüksek Mahkeme Kararı

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 başkanlık seçimlerine müdahale iddialarıyla ilgili "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna karar verdi. Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla Trump'ın resmi eylemleri sonucunda kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna, ancak bu dokunulmazlığın özel davranışları için geçerli olmayacağına hükmetti.