Erbil ve Bağdat Arasındaki Petrol Anlaşmazlığı
Enerji uzmanı Govend Şervani, Irak'ta petrol ihracatının durmasının ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini vurguluyor.
14 ile 19 Milyar Dolar Arası Ekonomik Kayıp
Uzmanlar, Irak petrolünün Türkiye üzerinden ihracatının başlaması için henüz bir anlaşma sağlanamamış olmasının, Irak ekonomisine 14 ile 19 milyar dolar arası bir zarar verdiğini belirtiyor. Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından verilen karar sonrasında, 25 Mart 2023 itibarıyla petrol akışı durduruldu.
Uzman Görüşleri ve Zararın Boyutu
Şervani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın üretim için 24 dolarlık bir maliyet önerdiğini, ulaşım için ise 8 dolar belirlediğini ifade ediyor. Ancak, bu önerinin Bağdat’ta bütçe tasarısında sorunlar yarattığını vurguladı. “Bu zararın 17 aylık bilançosu 14 milyar dolara ulaştı. Ekonominin yanı sıra birçok şirket de iş durdurma sürecine girdi ve çalışanları işsiz kaldı.”
Pazar Kaybı ve Geri Bildirimler
Irak Petrol Bakanlığı'nın yanı sıra, dünya pazarlarının da Irak petrolünden mahrum kaldığı ifade ediliyor. APIKUR Sözcüsü Myles B. Caggins, üye şirketlerin petrol akışının tekrar başlaması için hazır olduğunu, ancak Irak hükümetinin bu konuda herhangi bir önlem almadığını belirtti.
“Petrol akışının durması aylık bir milyar dolara mal oluyor. Toplam zarar ise 19 milyar dolara kadar çıkıyor. Bu duraklama, Irak’ın dünya pazarındaki payını artırabilmesi için önemli bir fırsat.” şeklinde ekledi.