DOLAR
34,16 0,08%
EURO
38,11 0,02%
ALTIN
2.913,97 0,03%
BITCOIN
2.254.022,71 -0,21%

Ermenistan'dan Azerbaycan'a Barış Anlaşması Teklifi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşması için 13 madde üzerinde mutabakat sağlandığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 31.08.2024 20:25
Güncelleme Tarihi: 31.08.2024 20:25

Ermenistan'dan Azerbaycan'a Barış Anlaşması Teklifi

Ermenistan'dan Barış Anlaşması Teklifi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşması çerçevesinde 17 maddeden 13'ü üzerinde mutabakat sağlandığını açıkladı. Yerevan'da düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile sınırda ikili görüşme yapmayı teklif ettiğini duyurdu.

Barış Anlaşmasının Detayları

Paşinyan, üç taraflı görüşmeleri dışlamadıklarını ancak bu aşamada Ermenistan-Azerbaycan ikili görüşmeleri tercih ettiklerini belirtti. Kasım ayında Azerbaycan'da gerçekleştirilecek 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29)’na katılıp katılmayacaklarını karar vermediklerini ifade etti.

Geri Kalan Konuların Görüşülmesi

Başbakan, üzerinde mutabık kalınan maddelerle bir barış anlaşması imzalayıp geri kalan konuları daha sonraki görüşmelere bırakmayı önerdiklerini belirtti. Ermenistan hükümetinin 30 Ağustos'ta Azerbaycan'a bu teklifi ilettiğini ifade etti.

Bölgesel Bağlantı ve KGAÖ

Paşinyan, Nahçıvan ile Azerbaycan arasında bağlantı kurmaya hazır olduklarını ancak toprak bütünlüğü ve egemenlik konularının tartışılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliklerini dondurduklarını ve bu aşamada yeterli bulduklarını da ekledi. Ermenistan'daki Rus üssü ile ilgili olarak ise "Bugün bir sorunumuz yok" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Sınır Güvenliği

Son olarak, Ermenistan Sınır Muhafızlarının Zvartnots Uluslararası Havalimanı'ndaki görevini sürdüğünü belirten Paşinyan, Rus Sınır Muhafızlarına da geçmişteki katkıları için teşekkür etti. Ermenistan-Azerbaycan sınırında Rus varlığına ihtiyaç duymadıklarını dile getirdi.