DOLAR
34,16 0,21%
EURO
37,79 0,1%
ALTIN
2.918,98 0,21%
BITCOIN
2.074.910,3 0,31%

Etiyopya'da Ordu ve İsyancılar Arasında Çatışma: En Az 20 Sivil Hayatını Kaybetti

Etiyopya'da ordu ile isyancılar arasında süregelen çatışmada 20'den fazla sivil öldü, birçok kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:53
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:53

Etiyopya'da Ordu ve İsyancılar Arasında Çatışma: En Az 20 Sivil Hayatını Kaybetti

Etiyopya'da Sivil Kayıplar Artıyor

Etiyopya'nın kuzey bölgesinde, ordu ile isyancı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda en az 20 sivil hayatını kaybetti. Addis Standard tarafından yayımlanan habere göre, çatışmalar özellikle Gonder şehrinde yoğunlaşmış durumda.

Gonder Şehrindeki Çatışmalar

Gonder, Amhara bölgesinin isyancı grup Fano için "kale" olarak biliniyor ve burada devam eden çatışmalarda çok sayıda sivil kayıplar yaşandı. Birçok kişi, çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ordu Sözcüsü Açıklama Yaptı

Etiyopya ordusunun sözcüsü Albay Getenet Adane, basına verdiği demeçte, "Yerel barış sağlandığında operasyonlarımız sona erecektir," diyerek orduya yönelik sabrın sınandığını belirtti.

Son Durum ve Periyodik Çatışmalar

Adane, son aylarda orduyu zayıflatmaya yönelik yoğun bir saldırı sürecinin yaşandığını ifade etti. Etiyopya Federal Hükümeti, Kasım 2022'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile bir barış anlaşması imzalamış, ancak milis grup Fano ile çatışmalar sürmüştür.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Amhara bölgesindeki çatışmaların artması üzerine, federal hükümet 4 Ağustos'ta olağanüstü hal ilan etti. Ardından, 7 Ağustos'ta bazı bölgelerde kontrolün kaybedildiğini duyurdu.

Afrika Birliği'nin Çağrısı

Afrika Birliği (AfB), 16 Ağustos'ta ordu ve isyancılar arasındaki çatışmaların durdurulması için çağrıda bulundu. Ancak, bölgedeki gerginlik hala devam ediyor.