DOLAR
34,23 -0,3%
EURO
37,56 0,94%
ALTIN
2.912,49 0,03%
BITCOIN
2.132.933,76 -2,59%

Filipinler, Vietnam Balıkçısına Yönelik Saldırıda Çin'i Suçladı

Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki Vietnam balıkçı teknesine yapılan saldırıda Çin'in sorumlu olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 17:33
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 17:33

Filipinler, Vietnam Balıkçısına Yönelik Saldırıda Çin'i Suçladı

Filipinler Dışişleri'nden Önemli Açıklama

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi'nde Vietnam'a ait bir balıkçı teknesine gerçekleştirilen saldırıda Çin'in sorumlu tutulduğunu duyurdu. Bu açıklama, Philstar gazetesinin haberinde yer aldı.

Olayın Detayları

Tartışmalı Paracel Adaları civarında yaşanan olay, Vietnamlı balıkçılar ile Çin deniz kuvvetleri arasında bir çatışma olarak kaydedildi. Bakanlık, "Filipinler, bu bölgede daha önce de saldırganlıkları kınamış ve tarafların sağduyulu olmasını vurgulamıştır." ifadesini kullandı.

Güvenlik Endişeleri

Açıklamada, gemilerin ve mürettebatın, özellikle de balıkçıların denizde güvenliğinin sağlanmasının en öncelikli sorumluluk olduğu belirtildi. Saldırıda, mürettebattan 10 kişi yaralanmıştı.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasıyla birlikte egemenlik ihtilaflarına maruz kalmıştır. Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla bölgenin %80'inde hak iddiasında bulunmaktadır. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bölgede hak iddia etmektedir.

Uluslararası Adlandırmalar

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen adalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılmaktadır.