DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.127.719,02 0,46%

Filistinli Yönetmenler, 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nde Bir Araya Geldi

Festival, Filistin sinemasını ve güncel sorunları tartışan önemli bir panelle sonuçlandı.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 13:49
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 13:49

Filistinli Yönetmenler, 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nde Bir Araya Geldi

Filistin Sinemasının Sesi: 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali

İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, Filistinli sinemacıları bir araya getirdi. Festival, Grand Pera Emek Sahnesi'nde düzenlenen panel ile sinemaseverlerle buluştu.

Dünden Bugüne Filistin Sineması Paneli

Panelde, moderatör Aslıhan Eker Çakmak eşliğinde Ameen Nayfeh, Darin J. Sallam, Nevres Ebu Salih, Mohammad Almoghanni ve Ahmed Saleh gibi önemli Filistinli yönetmenler, Filistin sinemasının tarihini ve geleceğini tartıştı.

Darin J. Sallam: "Filmin Anlamı ve Sorumluluğumuz"

Yönetmen Darin J. Sallam, "Filistin sineması dediğimizde bir sorumluluk hissediyoruz. Bir yönetmen olarak acımızı göstermek, bizim için bir sorumluluk haline geliyor." diyerek Filistinli sanatsal ifade biçimlerinin önemine vurgu yaptı. Bir diğer yandan son dönemde Farha filminin Netflix'ten kaldırılmasına değinen Sallam, Filistinlilerin nasıl sadece bir sayı olarak algılandığını dile getirdi.

Ameen Nayfeh'in Mesajı: "Zorluklar Ve Zorunluluk"

Ameen Nayfeh, Filistin'de film çekmenin zorluklarına dikkat çekerek, "Filistin sinemasını bir zorunluluk olarak görüyorum çünkü yaşanan acıları göstermeliyiz." ifadelerini kullandı. Filistinli yönetmenler arasındaki ortak aracın, kolektif hafızanın acılarına odaklanmak olduğunun altını çizdi.

İşgal ve Kendi Özgürlük Mücadelesi

Yönetmen Mohammad Almoghanni, toprakları üzerindeki İsrail işgalinin filmlerine nasıl yansıdığını anlattı. "Bütün bunlar sırasında tabi ki işgali de aktaracağız çünkü topraklarımızda İsrail işgali altında yaşıyoruz." dedi. Aynı şekilde Ahmed Saleh de sinemacı olarak kendini özgür hissetmediğini belirterek düşüncelerini paylaştı.

Nevres Ebu Salih: 75 Yılın Gerçekleri

Panelde Nevres Ebu Salih, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının 75 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek, "Değişim yaratacak bir film çekmek yetmiyor; daha fazla anlatmak istiyoruz çünkü yaşananlar her gün daha da korkunç hale geliyor." şeklinde konuştu.

Gala Programı ile Finale Uzanacak

Festival, yarın Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek ödül töreni ile sona erecek.