DOLAR
34,85 -0,06%
EURO
36,68 -0,45%
ALTIN
3.041,07 0,17%
BITCOIN
3.513.393,58 0,48%

Filistinlilerin Ayrım Duvarı İle İlgili Korkuları Artıyor

Sincil'de İsrail'in inşa edeceği ayrım duvarı, yerel halkın topraklarını kaybetme endişelerini derinleştiriyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 16:35
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 16:35

Filistinlilerin Ayrım Duvarı İle İlgili Korkuları Artıyor

Filistinliler, İsrail'in Ayrım Duvarı Projesinden Endişeli

Sincil kasabası sakinleri, İsrail'in Ramallah'ta inşa etmeye başladığı "dikenli tel çit" ile ilgili ciddi kaygılar taşımaktadır. Bu yapı ile arazilerinin gasbedilmesinden korktuklarını ifade eden vatandaşlar, topraklarının "çitlerin" arkasında kalacağından ve kasabanın bir tür "açık cezaevine" dönüşeceğinden endişe ediyor.

Yerel Yönetimin İtirazları

Sincil Belediye Başkanı Mutez Tavafişe, İsrail'in yaklaşık 8 ay önce kasabaya ait 30 dönüm araziye el koymak için askeri emirler gönderdiğini belirtti. Tavafişe, bölge sakinlerinin bu duruma itirazlarının İsrail mahkemeleri tarafından reddedildiğini vurguladı.

Hafriyat Çalışmaları ve Toprak Gasbı

İsrail'e ait iş makineleri, 29 Eylül'den beri, Sincil yakınlarında kazı çalışmaları yürütüyor. Kazılar, Batı Şeria'nın Ramallah-Nablus bağlantısını kesen "60 Caddesi" üzerinde gerçekleştirilmekte. Bu çalışmalar, Gafri gibi bölge halkının topraklarını doğrudan etkiliyor.

Hareket Alanının Kısıtlanması

Tavafişe, inşa edilen duvarın Filistinlilerin arazilerine erişimini engelleyeceğini, bu durumun yerleşim birimlerinin genişletilmesi amacını taşıdığını söyledi. Sincil'in ana girişinin İsrail tarafından kapanması, bölgeye ulaşımı zorlaştırmakta ve yerel halkı alternatif uzun yollar kullanmaya zorlamaktadır.

Askeri Kontrol Noktalarının Etkisi

Filistinli Muhammed Gafri, oluşturulan askeri kontrol noktalarının ve geçişlerin, Ramallah'a ulaşmakta zorluk çekmelerine neden olduğunu dile getirdi. Gafri, topraklarının "çitlerin" arkasında gasbedileceğinden duyduğu endişeyi yineledi.

Artan Toprak Gaspları

Emir Davud, 7 Ekim'den bu yana bölgede toplam 11 tampon bölge inşa edildiğini, bu durumun Filistinlilerin arazilerine erişimini engellediğini ve bu süreçlerin sessiz sedasız yürütüldüğünü ifade etti.

Filistinliler, topraklarına yönelik bu tür haksız el koyma girişimlerine karşı farkındalık yaratmaya çalışırken, uluslararası camiyadan destek bekliyorlar.