DOLAR
34,17 0,02%
EURO
37,86 0%
ALTIN
2.922,93 0,13%
BITCOIN
2.088.547,81 -0,48%

Finlandiya'da Tatar Başarıları Kutlandı

Cumhurbaşkanı Stubb, Finlandiya Tatarları kitabının tanıtımında Tatar toplumunun başarılarını vurguladı.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 16:40

Finlandiya'da Tatar Başarıları Kutlandı

Finlandiya'da Tatar Toplumunun Başarıları Anıldığı Etkinlik

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Finlandiya Tatarları" kitabının tanıtım programında önemli açıklamalarda bulundu.

Yıllar İçindeki Başarılar

Stubb, Tatarların sağladığı katma değerse dolayısıyla mutlu olduklarını belirtirken, bu topluluğun Finlandiya'daki entegre olmuş en güçlü kimlik temelli gruplardan biri olduğunu ifade etti. "Tatarlar, 200 yılı aşkın süredir Finlandiya'da varlar. Girişimcilerden akademisyenlere kadar birçok alanda önemli isimler yetiştirmişlerdir," dedi.

Kitap ve Resim Sergisi

Cumhurbaşkanı, "Finlandiya Tatarları" kitabının içeriğini öne çıkararak, topluluk hakkında yazılan her şeyin bu kitaba sığdırılamayacağını belirtti. YTB'deki Finlandiya Tatarları ile ilgili resim sergisinin, topluluğun kültürünü yansıtan güzel örnekler sunduğunu vurguladı.

Dostluk ve İşbirliği Vurgusu

"Türkiye ve Finlandiya'nın birbirine daha da yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Bugün burada olmak büyük bir ayrıcalık," diyerek iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.

YTB'nin Çalışmaları

YTB Başkanı Abdullah Eren, 2024’ün Türkiye-Finlandiya dostluk anlaşmasının yüzüncü yılına ulaşacağını hatırlattı. Eren, Türkiye'deki diasporanın güçlendirilmesi amacıyla çeşitli kültürel ve tarihi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, bugüne kadar yaklaşık 40 bin öğrenciye Türkiye Bursları kapsamında burs verdiklerini belirtti.

Türk Diasporasının Önemi

Finlandiya İslam Cemaati Başkanı Gölten Bedretdin, %u201CTürkiye'yi her zaman kendimize çok yakın hissediyoruz. Türkiye'den gelen imamlar ve akademisyenlerle birlikte Tatar topluluğumuzun dinini ve dilini koruma adına önemli adımlar atıyoruz," dedi.

Etkinlik sonrası, katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edildi.